Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,6% în iunie

Inflaţia a urcat la 2,6% în luna iunie a acestui an, de la 2,3% în mai, conform datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică. Comparativ cu luna mai, preţurile de consum au crescut cu 0,08%.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 10.07.2020 - 12:41

Ministrul Finanţelor a comentat pe Facebook, afirmând că nu mai există dubii: guvernarea liberală a dus la reducerea semnificativă a inflaţiei şi că anul trecut, cu ”guvernare socialistă”, preţurile bunurilor de consum creşteau cu 3.8%.

”Preţurile de consum în luna iunie 2020, comparativ cu luna iunie 2019, au crescut cu 2,6%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,2%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2019 – iunie 2020) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2018 – iunie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,3%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,2%”, conform Institutului Naţional de Statistică.

În mai, rata inflaţiei a fost de 2,3%.  Comparativ cu luna mai, preţurile de consum au crescut cu 0,08%, mărfurile alimentare înregistrând o scădere de preţ de 0,38%. Creşteri sunt consemnate la mărfurile nealimentare (0.28%) şi la servicii (0,34%). 

Preţul produselor alimentare faţă de aceeaşi lună a anullui trecut a crescut cu 5,35%, al celor nealimentare cu 0,58%, iar al serviciilor cu 2,78%.

”Nu mai există DUBII: guvernarea liberală a dus la reducerea semnificativă a inflaţiei. În luna iunie 2020 preţurile bunurilor de consum au crescut cu doar 0,08% faţă de luna mai. Faţă de aceeaşi luna a anului trecut preţurile bunurilor de consum au crescut cu 2.6%. Anul trecut, guvernare socialistă, preţurile bunurilor de consum creşteau cu 3.8%! Iar acum doi ani, în iunie, tot guvenare socialistă, preţurile bunurilor de consum creşteau ..ATENŢIE.. cu 5.4%!!! Atunci explodau preţurile şi cei mai afecatati erau tocmai românii cu venituri mici. Grindeanu, Dancila, Ciolacu nu erau interesaţi atunci de cum îi sărăcesc pe români cu preţuri mari pentru că erau prea ocupaţi să-şi umple buzunarele proprii”, afirmă Cîţu, conform News.ro.

El subliniază şi că în iunie preţurile bunurilor alimentare au scăzut faţă de luna mai, concluzia sa fiind că ”datele oficiale demontează propaganda găştii socialiste”.

El explică faptul că rata inflaţiei în scădere înseamnă automat dobânzi mai mici în economie.

”Costuri cu dobânzile mai mici înseamnă acces la credit mai ieftin pentru toţi  românii. Dobânzile mai mici sunt esenţiale în acest moment pentru că susţin efortul pe care îl facem prin creşterea investiţiilor în economie. Mix-ul de politici, fiscală şi monetară, funcţionează pentru prima oară în istoria noastră. Politica fiscală nu mai este prociclica. Este neinflationista. Acest lucru atrage după sine o politică monetară care poate să relaxeze fară riscuri condiţiile monetare (dobânzi mai mici, rezerve minime obligatorii mai mici). Investiţii record, rata inflaţiei în scădere şi condiţii monetare mai relaxate (dobânzi mai mici şi RMO scăzut) garantează o revenire rapidă a economiei”, conchide ministrul Finanţelor.

Comentarii