8.4 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024
AcasăEconomiePSD vrea, cu orice preț, să atragă Volkswagen în România

PSD vrea, cu orice preț, să atragă Volkswagen în România

Precizarea a fost făcută de către ministrul demis al Mediului de Afaceri, Radu Ştefan Oprea, în contextul în care europarlamentarul Gheorghe Falcă a declarat recent că Volkswagen a analizat municipiul Arad ca variantă pentru amplasarea unei fabrici Skoda în regiune, variantă luată în calcul după ce compania a anunţat că amână decizia privind construirea fabricii în Turcia.

„Astăzi, sub semnătura liderilor de grup PSD din Cameră şi Senat, a fost depus în atenţia Birourilor permanente reunite un proiect de declaraţie a Parlamentului pentru sprijinirea demersurilor pentru atragerea investiţiei grupului Volkswagen în România. De ce se întâmplă lucrul acesta? Pentru că în spaţiul public au apărut în ultima perioadă discuţii despre această investiţie strategică. Am fost extrem de activi, am fost întotdeauna cu cel puţin o lună şi jumătate, dacă nu două, în faţa tuturor competitorilor când am făcut lobby-ul necesar pentru ca această investiţie să fie în România. Procesul de selecţie a locaţiilor a fost unul transparent. Şase locaţii au intrat într-o listă scurtă, apoi două. Şi a fost selectată una. A existat grup de lucru interministerial care a lucrat la oferta de ţară şi dintre statele membre UE vă pot spune că este cea mai competitivă ofertă”, a declarat Radu Ştefan Oprea.

El a mai precizat că reprezentanţii autorităţilor române şi cei ai VW au avut o şedinţă de lucru la Arad, unde a fost prezentat potenţialul zonei respective, iar ulterior Guvernul a transmis oferta de ţară. Totodată, a arătat că VW are deja o listă scurtă cu amplasamente vizate, iar România şi Bulgaria figurează pe această listă. Radu Ştefan Oprea a adăugat însă că, în cazul României, zona luată în calcul este una cu „intensitate a ajutorului de stat, în conformitate cu normele europene”, mai mare decât cea din Bulgaria.

„Într-o primă etapă a fost selectată Turcia, pentru că au făcut o ofertă care nu putea să fie egalată de către un stat membru. Avem anumite rigori pe care trebuie să le îndeplinim, însă au fost declaraţii publice referitoare la faptul că în acest moment dezvoltarea proiectului în Turcia este îngheţată. Şi atunci, credem că o astfel de declaraţie a Parlamentului, în această etapă în care se află România astăzi din punct de vedere al democraţiei, este foarte utilă, pentru că poate să aducă acea capacitate instituţională de a ne poziţiona, din nou, pentru această investiţie”, a spus Radu Ştefan Oprea.

Pe de altă parte, el a subliniat că, atunci când este vorba despre proiecte strategice, reprezentanţii României trebuie să vorbească „aceeaşi limbă” sau să păstreze confidenţialitatea, dacă acest lucru e necesar.

„Probabil că dacă domnul europarlamentar Falcă nu ar fi venit să facă declaraţii publice, nu aş fi venit şi eu să fac această declaraţie astăzi”, a spus Radu Ştefan Oprea.

Cele mai citite

Echipa de tranziție a lui Trump pregătește retragerea SUA din Acordul de la Paris și alte măsuri controversate de mediu

Potrivit The New York Times, echipa de tranziție a președintelui ales Donald Trump a elaborat ordine executive pentru retragerea SUA din Acordul de la...

Super-bogații cu averi de peste 100 de milioane de dolari; Londra și Paris în top, iar România își are proprii miliardari

Potrivit estimărilor New World Wealth, în prezent există 29.350 de persoane în întreaga lume cu averi de peste 100 de milioane de dolari, Londra...

Schaeffler renunță la 4.700 de locuri de muncă în Europa, inclusiv România, din cauza provocărilor din sectorul auto

Producătorul german de componente auto Schaeffler a anunțat marți că va concedia 4.700 de angajați din Europa, după ce profitul său operațional a scăzut...
Ultima oră
Pe aceeași temă