0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăEconomieProgram militar de 3,9 miliarde de dolari. De astăzi, România are rachete...

Program militar de 3,9 miliarde de dolari. De astăzi, România are rachete americane Patriot

Poate cel mai performant tip de armă pe care Statele Unite l-au oferit vreodată României și, cu siguranță, unul dintre cele mai scumpe îl reprezintă sistemul de rachete sol – aer Patriot. Prima instalație de rachete Patriot din dotarea Armatei Române va fi recepționată, astăzi, la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia (județul Constanța).

Principalele elemente din compunerea acestui sistem, care va intra în dotarea Forțelor Aeriene Române, au început să sosească în România din luna august și au fost transportate în poligonul de la Capu Midia, unde se va desfășura testarea de acceptanță și recepția sistemului.

“Prin intrarea în dotare a sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot, Armata României își va crește capacitatea defensivă și de descurajare, asigurându-se o mai bună apărare a spațiului aerian național, parte a spațiului aerian al NATO”, anunță un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Achiziționarea sistemelor Patriot de către România, în schimbul sumei de 3,9 miliarde de dolari, a fost aprobată prin Legea 222 / 2017.

Această lege se referă la realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare denumit „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Documentul aprobat de Parlamentul României prevedea atribuirea către Guvernul SUA a contractelor de cumpărare a șapte sisteme de rachete sol-aer Patriot, în configurația 3+, din producția curentă a SUA, adică noi. România s-a angajat să cumpere echipamentele majore, mijloace de transport, materialele, piese, echipamente de mentenanță, muniție, un  pachet de suport logistic inițial, un serviciu de instruire, precum și echipamente criptografice și cu regim special.

Promulgarea legii a fost precedată de obținerea aprobării prealabile din partea Parlamentului României, dată fiind valoarea estimată mai mare de 100 milioane de euro a acestei achiziții, precum și de obținerea aprobării Departamentului de Stat al SUA privind posibila vânzare către România a unor sisteme Patriot.

 

„Armata Română nu a plecat la cumpărături. Nu intenţionăm să facem shopping cu banii de la buget. Încercăm să ducem în industria de apărare sume cât mai mari. Încercăm să relansăm industria de apărare românească. Cu aceşti bani vrem să facem un transfer de tehnologie printr-o cooperare industriale cu firmele mari, recunoscute, din domeniul Apărării”

Mihai Fifor,

Fost ministru al Apărării

“Ultima tranșă de bani o vom folosi să plătim în avans sistemele Patriot. Deoarece banii care erau alocați pentru corvete și bateriile de coastă nefiind cheltuiți, am considerat că pot fi utilizați în acest fel, astfel încât să putem să eliberăm un pic presiunea de pe buget anul viitor și, în funcție de cum se finalizează procesele din instanță ale programului de corvete și reluarea procesului la rachetele de coastă, acestea să poată fi demarate”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

 

Cât de necesare sunt rachetele Patriot pentru România?

Sistemele sol – aer Patriot sunt printre cele mai performante arme americane și vor compensa, în România, numărul insuficient de avioane de luptă.

Va fi implicată și industria românească în acest program militar?

Mihai Fifor, fost ministru al Apărării Naționale în guvernul PSD, anunțase că industria românească va primi un transfer de tehnologie, pentru a asigura mentenanța noilor sisteme de rachete.

 

“România a achiziționat o configurație modernă hardware și software de sisteme Patriot aflate în serviciu, testată în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale”, precizează MApN.

Din totalul de șapte baterii cumpărate în total de România, patru vor reveni Forțelor Aeriene iar trei vor fi repartizate la Forțele Terestre.

Repartizarea aceluiași tip de armă la două categorii de forțe distincte urmează modelul din Statele Unite, unde fiecare dintre cele patru categorii de forțe trebuie să fie autonomă și să poată rezista, independent, în fața oricărei amenințări – inclusiv din spațiul aerian.

Față de planificarea inițială, acest program de înzestrare are o anumită întârziere, însă nu din vina părții române, care a plătit banii în avans. Inițial se anunțase că primul sistem Patriot va fi operațional în România la mijlocul anului 2020.

Contractorii principali ai pachetului de echipamente și servicii aferente sistemelor Patriot care încep a fi recepționate astăzi sunt companiile americane Raytheon și Lockheed Martin.

Ambele companii au tradiție în relațiile comerciale cu România. De exemplu, Raython a fost ales drept furnizor pentru viitoarele baterii de coastă de rachete antinavă, care vor fi livrate Forțelor Navale Române, iar Lockheed Martin este producătorul avioanelor de luptă F-16, intrate în dotarea Forțelor Aeriene ale României.

Toate aceste echipamente și sisteme trebuie să fie interconectate în România și să fie compatibile cu cele ale altor țări NATO, atât pentru viitoarele exerciții și antrenamente comune, dar mai ales pentru o ipotetică situație de război. Potrivit Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), orice agresiune asupra unui stat NATO este considerată o agresiune împotriva întregii Alianțe, astfel încât toate țările NATO trebuie să execute o ripostă comună.

De remarcat, în acest sens, este și livrarea din SUA către România a echipamentelor criptografice aferente sistemelor Patriot, care poate fi socotită o probă a încrederii de care se bucură România în ochii Statelor Unite.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia a planificat atacuri asupra Japoniei și Coreei de Sud încă din anii 2013-2014

Rusia planificase atacuri asupra Japoniei și Coreei de Sud, inclusiv asupra infrastructurii civile, încă din 2013 – 2014, arată documente militare secrete dezvăluite de...

Deficit bugetar în creștere: 7,12% din PIB, în primele 11 luni ale anului 2024

În aceeași perioadă din 2023, deficitul bugetar a fost de 4,58% din PIB Execuția bugetului general consolidat pentru perioada ianuarie-noiembrie 2024 a înregistrat un deficit...

Părinții băiatului sârb care a ucis 10 persoane într-un atac la o școală au fost condamnați și închiși

Părinții unui băiat în vârstă de 13 ani din Belgrad au fost închiși, după ce acesta a împușcat mortal nouă elevi și un agent...
Ultima oră
Pe aceeași temă