Foto: Mihai Diac

Principiul dominoului. Falimentul RADET poate duce la prăbușirea ELCEN

Falimentul Regiei RADET înseamnă dispariția unicului cumpărător al agentului termic produs de către ELCEN.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 28.01.2020 - 16:38

Falimentul Regiei RADET, subordonată Primăriei Capitalei, a fost decis la 17 aprilie de judecătorul sindic, dar a fost suspendat temporar prin contestaţii în instanţă.

"Moartea", după o lungă agonie, a RADET înseamnă înseamnă dispariția unicului cumpărător al agentului termic produs de către ELCEN. Drept consecință, ELCEN ar putea fi nevoit să își înceteze complet activitatea și să își declare falimentul.

Doar că, pe lângă agentul termic, ELCEN produce și energie electrică în regim de cogenerare, livrând, în mod constant, în Sistemul Electroenergetic Naţional (SEN), peste 500 MW. ELCEN dispune de o putere instalată de 600 MW, adică aproape echivalentul unui reactor al CNE Cernavodă, și are capacitatea de a susține consumul întregii capitale a României pe timp de iarnă.

În prezent, ELCEN asigură peste 90 la sută din necesarul de consum din Capitală și 40 la sută din producția totală națională de agent termic.

Importanța ELCEN este dată nu numai de capacitatea de producție în sine, ci și de flexibilitatea procesului de producție. Altfel spus, atunci când la nivel național există un deficit de gaze naturale - de exemplu, când Rusia ar decide să stopeze livrările de gaze către România sau când prețul cerut de partea rusă ar deveni insuportabil, ELCEN poate utiliza păcura ca materie primă în activitatea ei.

De flexibilitatea ELCEN are nevoie și Sistemul Naţional de Transport al Gazelor Naturale (SNTGN), producătorul fiind capabil să treacă de la consumul de gaze naturale la cel de păcură pentru a menține funcționarea în parametri normali a sistemului atunci când necesarul de gaze își atinge maximele.

Așadar, dacă ELCEN ar intra în faliment, efectele ar lovi nu doar populația Bucureștiului, ci s-ar propaga rapid în întregul sector energetic național al României.

În urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, falimentul RADET a devenit oficial la data de 11 noiembrie 2019. Potrivit legislaţiei ANRE, contractul de vânzare-cumpărare dintre ELCEN şi RADET a încetat la data intrării RADET în faliment, însă ELCEN încă mai poate fi salvat de la faliment. În primul rând, ELCEN, ca producător de agent termic, are nevoie de un nou cumpărător, o soluţie fiind îndeplinirea promisiunii primarului Gabriela Firea de a operaţionaliza Termoenergetica - aceasta fiind compania municipală care ar trebui să preia activitatea RADET și să asigure energia termică pentru bucureșteni.

Cuantumul subvenţiei către ELCEN fusese rezolvat temporar, în iulie 2019, de către PMB, prin contractarea unui împrumut guvernamental, însă în prezent s-au acumulat alte întârzieri în plata subvenţiei, parte din sume depăşind termenul scadent de 90 de zile (termen prevăzut de legea insolvenţei). În acest fel, la momentul confirmării falimentului RADET de către Curtea de Apel Bucureşti, RADET avea datorii de circa 290 milioane lei către ELCEN, din care facturi de 155 milioane lei depăşiseră termenul de 90 de zile.

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care controlează ELCEN, ar trebui să fie interesat direct de supraviețuirea ELCEN, la care deține 97,51% din acțiuni. În caz contrar, dacă ELCEN ar intra în faliment, el ar fi făcut bucăți și vândut la fier vechi de către creditori pentru recuperarea datoriilor.

Comentarii