0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăEconomiePrețul gigacaloriei va crește în Capitală. Primăria va subvenționa

Prețul gigacaloriei va crește în Capitală. Primăria va subvenționa

Potrivit lui Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, consumul de energie estimat pentru această iarnă va fi mai mare cu 2% faţă de aceeași perioadă a anului trecut. „Pregătirea programului de iarnă pentru România constituie o necesitate şi a avut tot timpul rezultate pozitive. Suntem printre ultimele ţări care au această abordare de a avea un program de iarnă şi un Comandament de iarnă“, a afirmat oficialul. În opinia sa, organizarea sistemului energetic pe surse a fost cea mai proastă decizie luată la un moment dat, pentru că societăţile funcţionează pe dezideratul profitului maxim. „Trebuie să găsim măsurile care să nu impacteze bugetul acestor companii. Obligaţia Programului de iarnă reprezintă dimensionarea corectă a consumului şi acoperirea acestuia în condiţii de siguranţă a sistemului energetic. Evaluarea consumului este o primă etapă. Am plecat pe aceeaşi premisă ca şi anul trecut, în care consumul are o creştere de 2% pentru iarna 2018 – 2019“, a spus Vişan, precizând că s-au constituit suficiente stocuri pentru sezonul rece.

„Pe componente situaţia se prezintă după cum urmează: obligaţia la gaze este de 2 miliarde mc realizat, iar azi suntem la 2,2 miliarde mc. Pe hidro am beneficiat de un an hidrologic bun şi intrăm cu 1,6 TW capacitate. Avem asigurat stocul în lacuri, dar nu trebuie să neglijăm şi deficitul de apă existent, din cauza lipsei precipitațiilor. Pe componenta de cărbune ne confruntăm cu mai multe dificultăţi. Prima este în zona Complexului Energetic Oltenia. S-a reuşit promovarea a două acte normative pentru Roşia şi Jilţ, cu efecte undeva la 4 – 5 luni de acum înainte. Pregătirea Programului de iarnă 2018 – 2019 s-a făcut pe capacităţile existente, cu prelungirea programului de lucru. Obligaţia de 800.000 de tone este realizată şi dezideratul nostru este de 1,2 milioane de tone, la nivelul anului trecut. Am activat depozitul Roşia, vom avea capacităţi de funcţionare la Rovinari – două, unul la Turceni şi unul la Craiova. Toate capacităţile sunt disponibile la această societate mare pentru perioada de iarnă, în funcţie de solicitări“, a mai spus Doru Vişan, la o conferință organizată de Focus Energetic. Ela adăugat că un alt element în pregătirea Programului de iarnă îl reprezintă sistemele de termoficare centralizată, pentru care este nevoie de cel puţin 1.000 MW necesari pentru o funcţionare optimă. 

 

Iarnă mai scumpă în Capitală 

Bucureștenii ar putea fi nevoiți să plătească mai mult la întreținere în această iarnă, pentru că gigacaloria este pe punctul să se scumpească. Elcen a solicitat Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) actualizarea prețului gigacaloriei începând cu luna noiembrie, pe fondul scumpirii gazelor și a certificatelor de carbon, a anunțat administratorul special al Elcen, producătorul de energie şi căldură al Capitalei, Claudiu Creţu.

Majorarea solicitată este de 10%, astfel încât producătorul de energie să îşi acopere costurile. Dacă Primăria Capitalei nu va acoperi prin subvenție o eventuală majorare a prețului gigacaloriei, această diferență va fi suportată de populație. „Preţul gazului a crescut. În consecinţă, se actualizează preţul gigacaloriei. Am solicitat ANRE actualizarea acestui preţ şi în momentul în care vom avea aprobat acest tarif de la autoritate, e opţiunea Primăriei Municipiului Bucureşti de a acoperi subvenţia. Noi estimăm o creştere a preţului gigacaloriei undeva în jur de 10%“, a precizat Claudiu Creţu, subliniind că s-a referit la preţul de producere al Elcen, nu la preţul gigacaloriei care ajunge la populaţie. „În prezent, preţul pe gigacalorie care pleacă de la Elcen este 184 de lei, la care se adaugă costul de transport şi distribuţie. Se ajunge, astfel, la preţul final, de 360 – 370 de lei. Din acest preţ, Primăria Capitalei acoperă, prin subvenţie, un anumit procent, aproximativ jumătate“, a mai spus Creţu.

 

 Prețul gazelor va crește din nou, din primăvară 

După scumpirea substanțială a gazelor naturale din acest an, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ia în calcul noi majorări de preț pentru populație, începând din primăvara anului viitor. Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Bege Nagy, a declarat că până la 31 martie 2019 nu este nevoie de o ajustare a preţului la gaze naturale pentru consumatorii casnici, dar dacă trendul observat pe platformele de tranzacţionare, unde figurează contracte încheiate pentru volume destul de mari la preţul de peste 110 lei/MWh se va menţine, atunci tariful ar putea creşte substanţial de la 1 aprilie 2019.

Ultima scumpire a gazelor naturale a avut loc la 1 august a.c., când preţul pentru clienţii casnici a urcat cu 5,83%.

„În cursul acestui an, preţul final al gazelor naturale pentru consumatorii casnici a fost majorat de trei ori: la 10 ianuarie, 1 aprilie şi 1 august. Creşterile au fost între 4 şi 6%, de fiecare dată. Prin metodologiile pe care le-am aprobat am stimulat contractarea pe termen lung, lucru care exact s-a şi întâmplat la consumatorii casnici. La momentul 1 august, când am luat în calcul preţul final pentru consumatorii casnici, un preţ mediu de aproximativ de 80 de lei la gaze naturale, furnizorii de gaze naturale în regim reglementat, şi sunt aproximativ 37 – 38 în piaţă, au contractat peste 60% din necesarul lor de gaze naturale la acest preţ mediu de 80 de lei. Preţul a fost stabilit până la sfârşitul lunii martie, anul viitor. Deci, din acest punct de vedere, creşteri spectaculoase proporţionale cu creşterile de preţ de pe piaţa angro de gaze naturale, nu vor fi până la începutul lunii aprilie. Îngrijorător este faptul că, săptămâna trecută, am văzut pe platforma unui operator de gaze naturale că deja sunt încheiate contracte pentru volume destul de mari pentru perioada 1 aprilie 2019 – 31 decembrie 2019, la preţuri care sunt departe de 80 de lei, adică la peste 110 lei (pe MWh – n.r.). Deci, inevitabil, de la 1 aprilie, dacă trendul se menţine, ne aşteptăm la o creştere substanţială a preţului la gaze pentru consumatorii casnici“, a spus reprezentantul ANRE.   

 

PMB: Bucureştenii nu vor plăti majorări de preţ la gigacalorie

Într-un comunicat de presă, PMB infirmă datele conform cărora o eventuală majorare a preţului de producţie a gigacaloriei se va reflecta în facturile finale plătite de populaţie.

„Preţul gigacaloriei pentru cetăţenii bucureşteni, consumatori racordaţi la RADET, nu va înregistra creşteri. Informaţia conform căreia ELCEN a solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) o majorare a preţului gigacaloriei cu aproximativ 10% se referă la preţul de producţie al companiei, şi nu la preţul la consumator. Orice majorare a preţului pe gigacalorie plătit de populaţie are loc numai prin Hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, iar în prezent un astfel de proiect nu se află în lucru la nivelul municipalităţii”, a precizat primarul general Gabriela Firea, citată în comunicat.

PMB reaminteşte că, în prezent, preţul gigacaloriei este de 163,03 lei cu TVA pentru consumatorii casnici. Din acest preţ, tariful gigacaloriei nu a suportat modificări faţă de anul precedent.

Cele mai citite

Google Maps va șterge în curând istoricul locațiilor

Google Maps va șterge istoricul locațiilor, iar utilizatorii trebuie să ia măsuri pentru a salva aceste informații înainte de termenul limită. Google Maps va...

Un petrolier din „flota-fantomă” a Rusiei a tăiat cablul electric Estlink 2 între Finlanda și Estonia

Finlanda a oprit un petrolier din „flota-fantomă” a Rusiei, care ar fi tăiat cablul Estlink 2. Autoritățile finlandeze investighează un petrolier care face parte...

Principalul partid sârb din Kosovo a fost autorizat în apel să participe la alegerile legislative

O a doua instanţă a Comisiei electorale din Kosovo a anulat miercuri decizia luată luni de aceasta de a respinge participarea principalului partid sârb...
Ultima oră
Pe aceeași temă