Preşedintele BCE, Mario Draghi, despre politica monetară: Vom păstra un ritm prudent

Banca Centrală Europeană (BCE) are nevoie de noi dovezi că inflaţia se apropie de obiectivul ţintă şi va pune capăt achiziţiilor de active doar în momentul în care ritmul de creştere a preţurilor va fi pe o traiectorie sustenabilă spre obiectivul ţintă, afirmă Mario Draghi.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Actualizat: 14.03.2018 - 15:57

În prezent, investitorii caută indicii cu privire la următoarea mutare a BCE, după ce din comunicatul de presă publicat la sfârşitul reuniunii de politică de săptămâna trecută a fost eliminată fraza "consiliul guvernatorilor este pregătit să extindă dimensiunea şi/sau durata programului de achiziţii de active", frază care a fost repetată la fiecare reuniune de după luna decembrie 2016. În aceste condiţii, investitorii se aşteaptă ca BCE să pună capăt stimulentelor la finele acestui an, mulţumită de faptul că avansul economic a devenit sustenabil iar inflaţia va începe să crească uşor.

"În prezent vedem cum inflaţia se apropie de obiectivul nostru pe termen mediu şi suntem mai încrezători decât în trecut că această convergenţă va avea loc", a declarat Draghi la o conferinţă organizată la Frankfurt. "Însă avem nevoie de noi dovezi că inflaţia se îndreaptă în direcţia corectă. Există o condiţie foarte clară pentru ca noi să punem capăt achiziţiilor de active: trebuie să vedem o ajustare sustenabilă în traiectoria inflaţiei spre obiectivul nostru", a adăugat Draghi.

În ultima perioadă, Banca Centrală Europeană şi-a redus cu paşi mici stimulentele, îngrijorată că o mişcare de amploare ar putea să îi afecteze eforturile de stimulare a economiei. Abordarea prundentă a BCE este justificată de evoluţia slabă a inflaţiei. Potrivit celor mai recente estimări ale BCE, creşterea preţurilor de consum în zona euro va rata ţinta de 2% până în 2019, chiar dacă economia zonei euro înregistrează al cincilea an de creştere consecutivă.

"Ajustările politicii noastre vor rămâne predictibile şi vor fi introduse într-un ritm prudent care este cel mai potrivit pentru procesul de convergenţă de inflaţiei", a spus Draghi.

Misiunea principală a BCE este stabilitatea preţurilor, definită ca o creştere a preţurilor mai mică dar apropiată de 2%. Timp de aproape trei ani, inflaţia în zona euro s-a situat sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE şi conform noilor estimări nici în următorii ani nu se va apropia de obiectivul ţintă. AGERPRES

Comentarii