Ministerul Transporturilor ar trebui să iniţieze o lege a taximetriei pe apă

Transportul regulat de călători şi mărfuri în Delta Dunării se va desfăşura în acest an, în baza unui acord-cadru, anexă la contractul din 2016.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 07.01.2020 - 21:46

Anexa e gestionată de Ministerul Transporturilor şi Navrom Delta SA, după ce ministerul nu a mai organizat anul trecut licitaţie de adjudecare a activităţii.

Directorul executiv Navrom Delta SA, Nicolae Chichi, a declarat Agerpres că, în urma negocierilor purtate, subvenţia a crescut cu 50% faţă de anul trecut.

"Este normal ca subvenţia să crească, fiindcă lucrurile s-au schimbat pe piaţa carburanţilor, în ceea ce priveşte salariile, dar şi în reparaţiile, întreţinerea şi siguranţa navelor.

 

Este o creştere firească, în opinia noastră. Preţurile călătoriilor cu navele noastre nu au fost modificate din anul 2015 şi nu se vor schimba nici în acest an", a afirmat Chichi.

Acesta şi-a exprimat speranţa că autorităţile vor lua măsuri pentru introducerea unei legi a taximetriei pe apă. O asemenea reglementare ar creşte siguranţa pasagerilor care circulă cu ambarcaţiunile de agrement.

"Cred că direcţiile de specialitate (din Ministerul Transporturilor - n.r.) trebuie să ia măsuri pentru introducerea unei legi a taximetriei pe apă.

Transportul de pasageri trebuie autorizat. Este foarte important ca pasagerul să fie asigurat pe tot parcursul călătoriei", a spus reprezentantul Navrom Delta.

 

Serviciul trebuia sistat

Anul trecut, societatea a transportat 4.500 de tone de mărfuri de strictă necesitate şi 70.000 de călători. Cifrele sunt similare cu cele din anii trecuţi.

"Anul acesta, sistemul de ticketing online va continua, astfel că turiştii vor putea cumpăra bilete online. Anul trecut, primul în care a funcţionat sistemul, am vândut 3.000 de bilete online", a mai spus Nicolae Chichi.

La mijlocul lunii decembrie, Consiliul de Administraţie al firmei a decis sistarea serviciului de la 1 ianuarie 2020, deoarece Ministerul Transporturilor nu a organizat licitaţie pentru transportul regulat de călători şi mărfuri în Deltă şi a refuzat majorarea subvenţiei.

Ajutorul alocat de Ministerul Transporturilor pentru desfăşurarea acestei activităţi le permite locuitorilor din satele izolate din Deltă să plătească preţuri reduse la jumătate faţă de cele pe care le achită vizitatorii Rezervaţiei.

Comentarii