4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieMercer Marsh România: Ce măsuri au luat companiile în contextul COVID-19?

Mercer Marsh România: Ce măsuri au luat companiile în contextul COVID-19?

 
·       Peste jumătate dintre cele 160 de companii incluse în studiu au închis birourile
·       O treime monitorizează situația pentru a lua deciziile relevante
·       12% dintre organizații nu plănuiesc să întrerupă activitatea
·       Toate companiile participante in studiu au oferit angajaților posibilitatea de a lucra de acasă, pentru activitățile care au permis această măsură.
·       60% dintre companii au au aplicat deja creșterile salariale propuse pentru acest an sau urmează să le implementeze curând
·       17% dintre organizații au înghețat salariile
·       3% iau în calcul reducerea salariilor
 
 
Potrivit  unui studiu realizat în perioada 1-10 aprilie, de Mercer Marsh Benefits în România, mai bine de jumătate dintre cele 160 de companii care au furnizat date au întrerupt activitatea de la birouri.
Studiul sintetizează măsurile pe care le-au luat organizațiile pentru siguranța angajaților, remodelarea modului de lucru și ajustarea politicii de remunerare și de acordare a beneficiilor în contextul COVID-19.
 
Măsurile cele mai frecvente implementate de companii pentru sporirea siguranței angajaților
 
·       Toate companiile au oferit posibilitatea de a lucra de acasă, pentru activitățile care au permis această măsură.
·       Aproape toate organizațiile (96%) au anulat deplasările internaționale
·       8 din 10 companii au implementat măsuri suplimentare pentru igienizarea și curățenia regulată a spațiilor de lucru
·       8 din 10 companii au oferit materiale de protecție (măști, mănuși, gel dezinfectant) angajaților
·       7 din 10 companii au anulat călătoriile interne
·       5 din 10 companii au modificat programul de lucru
·       4 din 10 companii au implementat program alternativ, în echipe, pentru a diminua densitatea angajaților în spațiul de lucru.
 
În situații de criză, managementul organizațiilor trebuie să ia cele mai bune decizii în timp scurt. Companiile nu au timp de pierdut pentru a căuta cele mai bune opțiuni.  Tocmai de aceea, consultanța de risc este decisivă pentru companii. Acestea trebuie să implementeze rapid, cu sprijinul specialiștilor, măsuri cu privire la sănătatea, siguranța și productivitatea angajaților, să aibă în vedere schimbarea profilului de risc și să ia măsuri adecvate de risk management. Întotdeauna, pe primul loc trebuie să fie angajații. Marsh sprijină companiile din România să pregătească măsuri pentru a răspunde cât mai bine efectelor COVID-19, pentru a proteja angajații, operațiunile și reputația, afirmă Cristian Fugaciu, CEO, Marsh Romania.
 
 
Politicile de remunerare și beneficii au suferit modificări
 
Circa 60% dintre companii au implementat deja creșterile salariale planificate pentru acest an sau urmează să le implementeze în curând. Un sfert dintre organizații au decis implementarea lor în a doua parte a anului și stau în expectativă pe fondul incertitudinii date de contextul economic. 17% dintre organizații plănuiesc să înghețe salariile, în timp ce 3% dintre companii iau în calcul descreșteri.
 
Dintre companiile care au planificat creșteri salariale pentru anul în curs, media creșterii pentru “Executivi” și “Management Mijlociu” este de 5.2%, pentru “Specialiști” 5.3% în timp ce pentru rolurile de muncitori/ personal administrativ creșterea este de 5.8%.
 
Media diminuării salariale pentru companiile care iau în calcul această măsura este de 20% pentru toate categoriile de angajați.
 
În ceea ce privește recompensarea suplimentară a angajaților care lucrează în continuare la sediile companiilor și derulează activități esențiale, doar 12% dintre companiile chestionate acordă beneficii suplimentare sau recompense pentru continuarea activității.
 
7 din 10 organizații și-au planificat menținerea numărului actual de angajați și caută soluții pentru realizarea acestui lucru. 15% dintre organizații doresc creșterea numărului de angajați în timp ce 10% dintre acestea au confirmat că iau în calcul reorganizarea în perioada următoare.
 
Cum au fost afectate companiile de suspendarea temporară a activității?
 
În ceea ce privește companiile participante la studiu(Banking 7%, Consumatori 13%, IT 20 %, Producători 16 %, Retail 7 %, etc) care și-au suspendat temporar activitatea sau și-au redus programul de lucru ca urmare a impunerii măsurilor de distanțare socială, 30% dintre acestea plătesc în continuare angajații la același nivel salarial, 14% dintre companii au redus nivelul salariilor proporțional cu diminuarea numărului de ore lucrate iar 20% dintre companii au implementat șomajul tehnic în condițiile noilor prevederi legate de Starea de Urgență.
 
Mercer este o companie globală de consultanţă în sănătate, remunerație și cariere și este prezentă pe piaţa din România sub forma parteneriatului Mercer Marsh Benefits.
 
 

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă