13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieÎntâlnire Isărescu-Teodorovici-Guvern pe 4 februarie, pentru discuţii privind „taxa pe lăcomie“

Întâlnire Isărescu-Teodorovici-Guvern pe 4 februarie, pentru discuţii privind „taxa pe lăcomie“

În prima şedinţă din acest an a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială se vor dezbate atât efectele OUG 114/2018, cât şi aspecte care ţin de supravegherea macroprudenţială, după cum a cerut ministrul Finanţelor, informează economica.net.

Întrunirea are un caracter ordinar, trimestrial, şi nu unul excepţional, aşa cum BNR solicitase anterior.

Comitetul Naţional de Macrostabilitate are nouă membri, respectiv câte trei reprezentaţi ai BNR, Autorităţii de Supraveghere Financiară  (ASF) şi Guvern.

Prin OUG nr. 114/2018, care a intrat în vigoare de la începutul acestui an, băncile trebuie să achite o taxă pe activele financiare dacă aplică un ROBOR mediu trimestrial de peste 2%, nivelul fiind stabilit la 0,1-0,5% pentru fiecare pas de 0,5 puncte procentuale. După apariţia ordonanţei, leul s-a depreciat cu peste 2% în raport cu moneda unică europeană, iar PSD-ALDE au solicitat BNR să intervină în apărarea leului, invocând rezerva valutară.

În replică, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat că, în cazul în care BNR ar scoate prea multă valută în aceste zile, când piaţa internaţională face presiune peste piaţa internă, valuta ar fi în exces, leii investitorilor de pe piaţă ar fi în deficit, dobânzile ar urca iar ROBOR s-ar duce peste 5 sau peste 6 sau peste 7. „Intervenţia pe piaţa valutară este ca o operaţie pe creier. Nu poţi să operezi pe creier fără să te gândeşti la consecinţe“, a spus Adrian Vasilescu.

Oficialul BNR a afirmat că deprecierea leului din ultima perioadă nu este cauzată de factori interni, ci de faptul că a intervenit piaţa internaţională, unde sunt miliarde de lei în circulaţie. Vasilescu a precizat că pe piaţa valutară internaţională nu s-a depăşit cotaţia de 4,79 de lei pentru un euro. 

Pe de altă parte, senatorul liberal Florin Cîţu susţine că alianţa de guvernământ pregăteşte o ordonanţă de urgenţă prin care să plafoneze şi cursul de schimb valutar, după modelul taxei pe activele financiare ale băncilor, scrie economica.net. Cîţu a spus că nu ştie cum s-ar putea realiza acest lucru, însă probabil că iniţiatorii vor găsi soluţii inedite, precum o taxă pe tranzacţiile valutare.

Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...
Ultima oră
Pe aceeași temă