Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Întâlnire Isărescu-Teodorovici-Guvern pe 4 februarie, pentru discuţii privind „taxa pe lăcomie“

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, vor discuta pe tema OUG 114 în Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială, programat pentru 4 februarie a.c.

Share

Marilena Dan 0 comentarii

Actualizat: 27.01.2019 - 17:11

În prima şedinţă din acest an a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială se vor dezbate atât efectele OUG 114/2018, cât şi aspecte care ţin de supravegherea macroprudenţială, după cum a cerut ministrul Finanţelor, informează economica.net.

Întrunirea are un caracter ordinar, trimestrial, şi nu unul excepţional, aşa cum BNR solicitase anterior.

Comitetul Naţional de Macrostabilitate are nouă membri, respectiv câte trei reprezentaţi ai BNR, Autorităţii de Supraveghere Financiară  (ASF) şi Guvern.

Prin OUG nr. 114/2018, care a intrat în vigoare de la începutul acestui an, băncile trebuie să achite o taxă pe activele financiare dacă aplică un ROBOR mediu trimestrial de peste 2%, nivelul fiind stabilit la 0,1-0,5% pentru fiecare pas de 0,5 puncte procentuale. După apariţia ordonanţei, leul s-a depreciat cu peste 2% în raport cu moneda unică europeană, iar PSD-ALDE au solicitat BNR să intervină în apărarea leului, invocând rezerva valutară.

În replică, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat că, în cazul în care BNR ar scoate prea multă valută în aceste zile, când piaţa internaţională face presiune peste piaţa internă, valuta ar fi în exces, leii investitorilor de pe piaţă ar fi în deficit, dobânzile ar urca iar ROBOR s-ar duce peste 5 sau peste 6 sau peste 7. „Intervenţia pe piaţa valutară este ca o operaţie pe creier. Nu poţi să operezi pe creier fără să te gândeşti la consecinţe“, a spus Adrian Vasilescu.

Oficialul BNR a afirmat că deprecierea leului din ultima perioadă nu este cauzată de factori interni, ci de faptul că a intervenit piaţa internaţională, unde sunt miliarde de lei în circulaţie. Vasilescu a precizat că pe piaţa valutară internaţională nu s-a depăşit cotaţia de 4,79 de lei pentru un euro. 

Pe de altă parte, senatorul liberal Florin Cîţu susţine că alianţa de guvernământ pregăteşte o ordonanţă de urgenţă prin care să plafoneze şi cursul de schimb valutar, după modelul taxei pe activele financiare ale băncilor, scrie economica.net. Cîţu a spus că nu ştie cum s-ar putea realiza acest lucru, însă probabil că iniţiatorii vor găsi soluţii inedite, precum o taxă pe tranzacţiile valutare.

Comentarii

loading...