Banca Națională a României (BNR) a difuzat un comunicat de presă absolut neobișnuit. În imediata apropiere a alegerilor parlamentare din România, care ar urma să se desfășoare la 6 decembrie, BNR avertizează că un partid politic, pe care îl și numește explicit – PSD, folosește “imagini și declarații mai vechi sau mai noi, scoase din context, ale unor specialiști BNR în spoturi de campanie electorală”.
“Banca Națională a României dezaprobă ferm utilizarea de imagini și declarații mai vechi sau mai noi, scoase din context, ale unor specialiști BNR în spoturi de campanie electorală ale PSD. BNR este o instituție apolitică, independentă și utilizarea abuzivă a unor asemenea declarații, care nu au conotație politică propriu-zisă, afectează statutul și neutralitatea instituției noastre. BNR face un apel către toate partidele politice implicate în campania electorală să respecte caracterul apolitic al instituției și să nu utilizeze incorect și partinic puncte de vedere exprimate de diverși reprezentanți ai băncii, mai ales când acestea nu reflectă o abordare oficială asumată. Toate analizele și punctele de vedere care reflectă poziția BNR se regăsesc în rapoartele și analizele publicate pe site-ul instituției sau în declarațiile de presă ale Guvernatorului”, precizează comunicatul de presă al BNR.
Întregul scandal pare să fi pornit de la un clip video difuzat pe internet de PSD. În acest material video sunt incorporate și două declarații ale unor înalți funcționari din BNR, Lucian Croitoru și Valentin Lazea, alături de cele ale fostului premier Emil Boc (de pe vremea când era șef al Guvernului) și ale actualului premier Ludovic Orban. Montajul video este astfel realizat încât Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al BNR, părea să-l contrazică, în anul 2009, pe premierul Emil Boc, iar evoluția economică negativă din timpul Guvernului Boc i-a dat dreptate lui Croitoru. În mod similar, în același clip video sunt puse alături, aparent în contradictoriu, o declarație a lui Valentin Lazea, economistul șef al BNR, și a premierului Ludovic Orban.
“O soluție ar fi săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari cu o reducere de o cincime a salariului. Măcar așa s-ar ajunge la un cvasi-echilibru între salariile din sectorul bugetar și cele din mediul privat”
Valentin Lazea,
Economist – șef al BNR
„Poate atunci când a vorbit de tăierea salariilor, economistul-şef al BNR s-a referit la angajaţii Băncii Naţionale. În ceea ce priveşte salariile în toate instituţiile publice, în spitale, în şcoli, acestea sunt stabilite prin lege”
Ludovic Orban,
Prim-ministru
Este plauzibilă soluția de reducere a deficitului bugetar prin scăderea salariilor?
Din punct de vedere financiar aceasta ar fi o variantă, dar ea este respinsă ferm de Guvernul Orban, mai ales că urmează alegerile parlamentare.
Care este poziția oficială a BNR în această dispută?
BNR subliniază că “utilizarea abuzivă a unor asemenea declarații, care nu au conotație politică propriu-zisă”, afectează statutul și neutralitatea Băncii Naționale.
Elementul cel mai important speculat în acest clip video este declarația, de săptămâna trecută, a lui Valentin Lazea. Economistul șef al BNR a fost prezent într-o videoconferință organizată de Consiliul Fiscal și de Universitatea din Iași, declarând, în acest cadru, că o soluție pentru reducerea deficitului bugetar ar putea fi reducerea programului de lucru al bugetarilor de la cinci la patru zile pe săptămână, cu reducerea proporțională a salariilor, mai ales că „nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar să fie mai mare decât în sectorul privat”.
Această sugestie a oficialului BNR este pusă alături, în clipul PSD, cu o declarație a premierului Orban, rostită în cu totul alt context, în care premierul promite că “nu vom crește taxele și impozitele”.
“Istoria se repetă. Urmează tăieri de salarii și creșteri de taxe. Îi vei lăsa?”, se întreabă, în final, realizatorul clipului video al PSD.
O primă reacție față de declarația lui Lazea și față de clipul video al PSD a avut-o chiar premierul Orban. „Poate atunci când a vorbit de tăierea salariilor, economistul-şef al BNR s-a referit la angajaţii Băncii Naţionale. În ceea ce priveşte salariile în toate instituţiile publice, în spitale, în şcoli, acestea sunt stabilite prin lege. Sigur, noi avem în programul de guvernare optimizarea aparatului guvernamental, digitalizarea, simplificarea procedurilor, schimbarea sistemului de evaluare a angajaţilor din sectorul public, astfel încât să fie premiaţi cei cu rezultate. Obiectivul nostru nu este să tăiem salarii ci să creştem veniturile românilor”, a argumentat premierul Orban.
Pentru ca, ulterior, cea mai recentă mișcare în acest război al declarațiilor să fie chiar comunicatul de presă al BNR, care acuză PSD că speculează politic declarațiile unor oficiali BNR. Este însă de observat că BNR nu contrazice punctele de vedere exprimate de oficialii săi, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere strict economic, acestea ar putea fi corecte.