Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Navă de lux, pe Dunăre (Foto: Mihai Diac)

Mobila de lux de pe nave și avioane e făcută din lemn românesc

Fabrica de la Comănești (județul Bacău), care aparține unei firme austriece, produce placaj pentru mobila de lux care se montează pe navele de pasageri și pe avioane.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 07.10.2019 - 14:29

În județul Bacău, la Comănești, se produce placajul din care se confecționează, apoi, mobilă de lux pentru iahturi, pentru nave de croazieră și chiar pentru avioane.

Materialul produs la Comănești se numește panel, iar fabrica din județul Bacău aparține companiei austriece Holzindustrie Schweighofer. Această firmă are în total cinci fabrici în România, dintre care trei produc cherestea, iar două produc panel. Toate aceste cinci fabrici folosesc drept materie primă lemnul de conifere (rășinoase), care se cumpără, în proporție de 54 la sută, din România, iar restul de 46 la sută vine din import.

Imagine din fabrica de la Comănești (județul Bacău)

Managerul general al Schweighofer România, Dan Bănacu, a explicat la Viena, în fața unui grup restrâns de jurnaliști, că panelul produs la Comănești ajunge să fie exportat în Occident, în țări precum Italia, Germania, Franța sau Suedia.

De exemplu, în Suedia, între două foi de placaj provenit din România se pune un miez din lemn foarte ușor, adus din Indonezia, din familia lemnului de balsa. În final, din plăcile astfel obținute se confecționează mobilierul de pe nave de croazieră sau de pe avioane. În cazul acestora, greutatea redusă a mobilierului este un element la fel de important ca și rezistența, explică Dan Bănacu.

Panel fabricat la Comănești

Într-un asemenea mod, cele cinci fabrici din România ale firmei austriece realizează produse cu un preț mediu de vânzare la export de 247 de euro / m³, în timp ce alte unități ale industriei de profil din România exportă lemn prelucrat primar cu un preț mediu de 140 de euro / m³, a subliniat Dan Bănacu.

Lemnul de rășinoase este folosit sub formă de cherestea (ca materie primă în construcții), pentru industria bricolajului și pentru mobilier de lux.

Dan Bănacu, reprezentantul Holzindustrie Schweighofer, consideră că, în ciuda a ceea ce susțin unele organizații de mediu, suprafața totală a pădurilor din România nu s-a diminuat în ultimii ani ci este în creștere. Astfel, conform unor date preluate de la Banca Mondială, în ultimii 25 de ani, între 1990 și 2015, suprafața pădurilor din România a crescut cu 4.900 de kilometri pătrați, adică de la 27,7 la sută la 29,8 la sută.

Comentarii

loading...