Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Guvernul a recunoscut la Comisia Europeană că vrea să naționalizeze Pilonul II de pensii

Ceea ce s-a infirmat la București se confirmă la Bruxelles. Comisia Europeană a fost înștiințată de autoritățile române despre intenția de a naționaliza Pilonul II de pensii.

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Actualizat: 25.05.2018 - 11:05

În Raportul Comisiei Europene transmis Consiliului European și publicat în urmă cu două zile, reprezentanții CE admit că au fost informați de autoritățile române cu privire la ciuntirea Pilonului II de pensii.

O astfel de măsură ar reduce deficitul fiscal pe termen scurt, însă câștigul fiscal s-ar risipi pe termen lung și ar putea avea implicaţii negative asupra viabilităţii pensiilor şi pentru dezvoltarea pieţelor de capital, se arată în raport.

”Guvernul are în vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul II de pensii. Autorităţile au redus deja, ca parte a bugetului pentru anul 2018, ponderea contribuţiilor sociale transferate în cel de-al doilea pilon de pensii. Potrivit declaraţiilor publice, guvernul intenţionează să facă transferurile către Pilonul II opţionale şi să ia o decizie până la sfârşitul lunii iunie 2018, după consultarea cu părţile interesate”, precizează Comisia Europeană.

Florin Cîțu a semnalat pe Facebook raportul CE despre Pilonul II

Senatorul liberal Florin Cîțu este cel care a semnalat aceast lucru într-o postare pe contul său dfe Facebook.

”Aceste transferuri se ridică la aproximativ 7 miliarde RON anual (aproximativ 1,5 EUR miliard; 0,8% din PIB). O astfel de măsură ar reduce deficitul fiscal pe termen scurt. În orice caz, câştigul fiscal s-ar risipi pe termen lung, deoarece contribuţiile sociale deviate de la Pilonul 2 ar fi însoţite de o obligaţie de a plăti pensii pentru limită de vârstă în viitor. În plus, o astfel de inversare ar putea avea implicaţii negative asupra viabilităţii pensiilor şi pentru dezvoltarea pieţelor de capital. Transformarea celui de-al doilea pilon de pensii într-unul opţional ar lipsi România de posibilitatea invocării clauzei privind reforma sistemului de pensii”, se mai arată în documentul Comisiei.

”În ciuda tuturor dezminţirilor prin care Executivul încearcă să liniştească apele, dând asigurări că nu vor suspenda contribuţiile la Pilonul 2 de pensii, se pare că vor face acest lucru, dovadă stând o informare trimisă Comisiei Europene” , scrie Florin Cîţu.

Comentarii

loading...