Filmul „Dor”, despre povestea prieteniei de-o viata dintre romanul Anatolie Arhip, veteran din cel de-al doilea razboi mondial, si prietenul sau nipon Toshio Watanabe, difuzat de televiziunea nationala din Tokio, a impresionat pana la lacrimi zeci de milioane de japonezi.
Realizat de televiziunea nationala din Tokio, NHK, filmul documentar a fost difuzat pe post cu ocazia aniversarii in aceasta vara a 60 de ani de la incheierea celui de-al razboi mondial. Succesul sau a fost incontestabil, fiind reluat de trei ori la cererea telespectatorilor japonezi, cunoscuti in general drept foarte sensibili si care au fost impresionati pana la lacrimi de povestea filmului.
Aceasta incepe cu finalul celui de-al doilea razboi mondial intr-un lagar sovietic din Siberia, unde se leaga o prietenie foarte stransa intre doi tovarasi de suferinta, un prizonier de razboi roman, Anatolie Arhip, si japonezul Toshio Watanabe. „Anatolie a fost singurul prieten adevarat pe care l-am avut toata viata mea”, spune Toshio in film.
Cei doi camarazi isi promit unul altuia sa se revada dupa ce vor fi eliberati, scriindu-si unul altuia cu carbunele pe niste bucati de panza adresele din Japonia si Romania. Insa japonezul pierde adresa, iar, din cauza instaurarii regimului comunist in Romania, scrisorile ce i-au fost trimise de Arhip sunt retinute, iar romanul nu a avut nici posibilitatea de a parasi tara.
La sfarsitul anului 1989, chiar in timpul evenimentelor revolutiei din decembrie, batranul Arhip se foloseste de libertatea recastigata pentru a scrie o noua scrisoare, care va ajunge la Toshio, intre timp devenit un reputat profesor universitar, presedintele Asociatiei Nationale Nipone de Studiu al Stresului.
Toshio, nestiind sa citeasca in limba romana, vine imediat cu scrisoarea la Ambasada romana din Tokio pentru a-i fi tradusa, dar, din cauza situatiei politice tulburi din Romania, reprezentanta diplomatica este inchisa. In timp ce vorbea cu ofiterul de la poarta ambasadei pe o ploaie foarte deasa, batranul japonez scapa scrisoarea din mana, aceasta se uda, iar adresa prietenului sau roman este pierduta din nou.
Toshio ii cere Ambasadei Romaniei sa-l identifice in tara pe prietenul sau, dar, din cauza lipsei de informatii, autoritatile romane il vor gasi pe Arhip abia in anul 2000. Toshio vine in Romania si reuseste sa-l vada si sa vorbeasca pentru ultima oara cu prietenul sau, care era insa pe patul de moarte, iar, cu ocazia realizarii filmului, a venit pentru a doua oara in Romania pentru a se reculege la mormantul lui Arhip.
Povestea impresionanta a celor doi prieteni si interesul pentru Romania pe care l-a starnit filmul in randul japonezilor l-au determinat pe presedintele Traian Basescu sa-i acorde lui Toshio Watanabe „Ordinul National Serviciul Credincios”, inmanat pe 30 noiembrie de ministrul roman de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, cu ocazia vizitei acestuia in Japonia.
Ministerul Afacerilor Externe intentioneaza sa obtina de la televiziunea japoneza drepturile de difuzare a filmului „Dor” pentru ca acesta sa fie vizionat si de catre publicul romanesc.