Pentru tine se pare că vara care tocmai s-a încheiat a fost una lungă! Mai poţi?
Pavel Bartoş: Am vârsta potrivită şi o miză extraordinară. În plus, atunci când faci lucrurile din plăcere, nu simţi oboseala.
Hai să discutăm despre proiecte în or- dinea în care ele vor avea premiera la TV. Mai întâi lungmetrajul „State şi Flacăra – Vacanţă la Nisa”. Cât a fost vacanţă, cât a fost distracţie?
P.B.: A fost o combinaţie între muncă şi plăcere. M-am bucurat de Nisa, m-am bucurat de mare, m-am bucurat de colegii mei. Atunci când faci ce îţi place şi te afli alături de oameni dragi, totul este mai uşor. De data asta s-a întâmplat să mai am şi ceva timp liber, spre deosebire de alte dăţi când filmam aproape non-stop, aşa că am putut să văd câte ceva din frumuseţile locului. Deşi chiar şi atunci când ne aflam la filmare, uitându-te în jur, aveai un sentiment de vacanţă, de relaxare, pentru că vedeai oameni pe role, oameni care se plimbau pe promenadă, iar peisajul era fabulos indiferent unde îţi aruncai ochii. Din acest motiv mi-e greu să spun în procente cât a fost distracţie şi cât a fost muncă. A fost melanjul perfect!
Ţi s-a întâmplat ceva ieşit din comun în timpul şederii de 10 zile la Nisa?
P.B.: Ieşit din comun nu mi s-a întâmplat. Am profitat din plin de tot ce înseamnă fructe de mare, care sunt preferatele mele. Într-una din zile am ajuns şi la Monte Carlo, care era la doar o oră distanţă. M-am bucurat că era cu vreo două săptămâni înaintea Grand Prix-ului de Formula 1, aşa că tot oraşul era plin de tribune, monoposturi etc. Am ajuns, bineînţeles, şi la cazino, chiar dacă nu sunt fan. E lege să intri acolo! Am fost din curiozitate şi probabil nu am fost în ziua mea cea mai bună, pentru că nu am câştigat decât experienţă.
Vei continua să apari în acelaşi rol şi în serialul „Moştenirea”, un nou serial românesc. Ce-mi poţi spune despre serial? Este o telenovelă – ţinând cont că se doreşte o continuare la „Regina”?
P.B.: „Moştenirea” este un serial de televiziune. Eu, în general, nu fac clasificări. Mie mi se dă un rol şi eu încerc să-l fac cât mai bine. Pentru mine un rol în TV este la fel de important ca un rol în teatru. Cât despre „Moştenirea” este într-adevăr o continuare a poveştii din „Regina”. Apar multe personaje noi, printre care Cristi Iacob, care va interpreta rolul unui mafiot italian, Cristina Cepraga, Costin Sforaru, Ramona Hanganu şi revin şi o parte din personajele din „Regina”, aşa că intriga devine foarte interesantă. Ce mai aduce nou acest serial este povestea de dragoste a protagoniştilor (Costin şi Ramona), care vine ca o completare la tot ce se va întâmpla nou în această producţie.
Crezi că publicul va plăcea un Bartoş plin de el în serial?
P.B.: Dar nu îl vor vedea pe Pavel Bartoş, ci pe actorul Pavel Bartoş, interpretând personajul Jules, un tip plin de el.
Filmările pentru „Moştenirea” sunt în toi? Cum decurg ele?
P.B.: Pentru mine este o bucurie reîntâlnirea cu Cabral şi Carmen Tănase. Toate proiectele la care am lucrat împreună cu Cabral au fost… memorabile, pentru că ne înţelegem foarte bine, avem acelaşi gen de umor şi atunci, de câte ori suntem alături, se lasă cu hohote de râs. Aceste proiecte mi-au adus şi o surpriză foarte plăcută, o adevărată revelaţie: Costin Sforaru, un tip cu foarte mult bun simţ şi un partener de joc pe măsură. Cât despre modul în care decurg filmările, este la fel cum ne-am obişnuit şi până acum: alert dar profesionist. Există o echipă bine închegată care lucrează împreună de mai bine de patru ani, iar noi, cei proaspăt asimilaţi, ne-am integrat după primele cadre.
Când va fi difuzat lungmetrajul? Dar când va începe serialul?
P.B.: „State şi Flacăra – vacanţă la Nisa” va fi difuzat de ProTV pe 12 septembrie, de la ora 20.30, iar serialul „Moştenirea” va începe tot în această toamnă, la ProTV.
În paralel cu filmările de la „Moştenirea”… călătoreşti şi prin ţară la preselecţiile „Românii au talent”? Faci naveta spre/dinspre Bucureşti, cum funcţionează exact? Nu e greu?
P.B.: Ba da, este, dar dacă miza este pe măsură, colectivul este extraordinar în ambele părţi, atât la „Moştenirea” cât şi la „Românii au talent”, atunci treci foarte uşor peste oboseala fizică. Normal că este un efort, dar nu faci din asta un capăt de ţară. De când au început preselecţiile pentru „Românii au talent” am fost mai mult pe drumuri: din avion în maşină, din maşină în avion şi tot aşa. Aveam câteva zile de filmare pentru emisiune (în Timişoara, Cluj, Piatra Neamţ, Constanţa – locurile în care au avut loc preselecţiile), după care mă întorceam în Bucureşti pe platourile de filmare ale serialului.
Atribuţiile tale şi ale lui Smiley (n.a. – cei doi prezintă emisiunea „Românii au talent”) sunt să-i descoaseţi pe concurenţi. E greu, e uşor?
P.B.: Noi avem marele avantaj de a-i susţine în fiecare clipă şi atunci ei se deschid foarte uşor în faţa noastră şi chiar îi simţim cum ne cer ajutorul. Iar noi suntem artişti cu experienţă şi din această perspectivă împărtăşim cu ei emoţiile, lucrurile bune şi mai puţin bune, noi suntem alături de ei în fiecare clipă. Înainte de toate, important este că au avut curajul să urce pe scenă.
Spune-mi povestea unui concurent care te-a impresionat! Sunt mulţi oameni ca el/ea?
P.B.: Concurenţii diferă mult de la o zonă la alta, la fel şi motivele pentru care vin la acest concurs. Majoritatea concurenţilor vin pentru că vor o viaţă mai bună, o şansă. Am văzut nişte oameni extraordinari pe care i-am întrebat unde au fost până acum, de ce nu i-a găsit nimeni şi mi-au spus că nu au avut şansa, nu au avut posibilitatea să-şi facă cunoscut talentul. Cel mai mult mă impresionează oamenii în vârstă, care nu au renunţat la visul lor. Mă uimeşte ambiţia şi răbdarea de care au dat dovadă.
La „Britain’s got talent”, de exemplu, vin şi mulţi oameni care nu au talent aşa cum se laudă! Se întâmplă şi în România?
P.B.: Impresionant este că am întâlnit oameni care nu vor neapărat să câştige, ci vor să se urce pe scenă şi să se dea în spectacol în faţa a sute de oameni. Pentru ei ăla e momentul lor de glorie şi asta le este de ajuns.
Trebuie neapărat să te întreb: de teatru te mai ţii, cu atâtea alte proiecte pe cap? Unde te vedem în această toamnă şi în ce piese?
P.B.: Teatrul îmi este foarte drag. Anul ăsta am avut două premiere: „Pyram şi Tisbe” în regia lui Alexandru Dabija şi „Câtă speranţă” în regia lui Radu Afrim. Spectatorii mă mai pot vedea în „Gaiţele”, „Camera de Hotel” , „Aventurile lui Habarnam” şi „Ionesco – 5 piese scurte”, toate la Teatrul Odeon.