13.4 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăEconomieFoto interviuDepeche Mode a implinit visul a zeci de mii de romani

Depeche Mode a implinit visul a zeci de mii de romani

Concertul Depeche Mode, cel mai asteptat concert de pana acum in Romania, a adunat peste 43.000 de spectatori, vineri seara, pe Stadionul „Lia Manoliu”. O mare de oameni, nerabdatori sa-si vada, in sfarsit, idolii concertand live. Asteptarile le-au fost rasplatite cu un superspectacol, asa cum nu s-a mai vazut pana acum in tara noastra.

Inca de la ora pranzului, zona din jurul stadionului „Lia Manoliu” a devenit loc de pelerinaj, circulatia fiind practic imposibila. Mii de fani sositi din provincie si de peste hotare asteptau, in liniste, deschiderea stadionului. La ora 16, cand s-au deschis portile, acestia au navalit in interior, ocupand primele locuri de langa scena. Si nu s-au mai miscat de acolo pana dupa miezul noptii, cand s-a incheiat concertul. Deschiderea a fost facuta de doua trupe autohtone, Sistem si Suie Paparude, care au prezentat publicului un program unic, cu instrumente neconventionale si multe efecte speciale, evoluand alaturi in timpul celor 30 de minute de recital. Romania este singura tara in care Depeche Mode a acceptat ca deschiderea spectacolului de pe Stadionul National „Lia Manoliu” sa fie asigurata de artisti locali.

„Uraciosi” la conferinta, geniali pe scena

Dave Gahan, Martin Gore si Andrew Fletcher, intr-un cuvant Depeche Mode, au sosit la Bucuresti cu cateva ore inaintea concertului, direct de la Sofia. La ora 20, la Casa Fotbalului, a avut loc o scurta conferinta de presa, de la care a lipsit exact Dave, solistul trupei. Desi Romania este singura tara in care cei de la Depeche Mode au acceptat sa sustina o conferinta de presa si sa ofere un interviu exclusiv unui post de televiziune, Martin si Andrew au raspuns intrebarilor ziaristilor mai mult cu da sau nu… Astfel am aflat ca nu stiu nimic despre tara noastra, ca nu au auzit nimic despre muzica romaneasca, iar despre artistii romani nici nu se mai pune problema. La finalul conferintei au primit cadou de la organizatori cate o ie si un instrument popular romanesc, insa au plecat din sala cu mana goala, lasandu-le pe masa. Cu totul altfel au stat lucrurile pe scena, unde au oferit publicului romanesc cel mai bun spectacol de pana acum din Romania.

Doua ore de vis

Concertul Depeche Mode a fost ultimul show desfasurat pe stadionul „Lia Manoliu”, inainte ca acesta sa intre in renovare. Un concert care va ramane in istorie, pe un stadion full, atat in tribune, cat si pe teren. Un concert care a adunat la un loc fani de ieri si de azi ai unei trupe care a stiut mereu sa se reinventeze si sa fie la moda. Pentru cei care au dorit sa fie in mijlocul actiunii, terenul a fost protejat printr-un sistem „Portapath”, folosit peste tot in lume pentru protectia gazonului in cadrul show-urilor de aceasta amploare. Organizatorii s-au gandit si la persoanele cu deficiente locomotorii, acestea beneficiind de locuri speciale, intr-un perimetru amenajat pentru ei, aproape de scena. Timp de doua ore, cateva zeci de mii de oameni au cantat si au respirat acelasi aer cu cei de la Depeche Mode, pe care i-au asteptat mai bine de 20 de ani. Chiar daca mai tarziu, visul lor s-a implinit. Un vis din care nimeni n-ar mai fi vrut sa se trezeasca…

„Leave In Silence…”

Dupa piese precum „Enjoy The Silence” sau „World In My Eyes”, care au incantat ani la rand fanii, Depeche Mode a prezentat publicului melodiile de pe cel mai recent album, „Playing The Angel”, aranjamentele video, in sepia si tonuri postmoderniste socand publicul din primul minut. Pe langa showul de exceptie gandit de staff-ul de aproape 300 de persoane al celor de la Depeche Mode, vocea lui David Gahan si solourile lui Martin Gore au asigurat condimentele necesare spactacolului. Au urmat apoi piese celebre precum „A question of time” sau „Walking in my shoes”, piese care au alternat cu „Precious” de pe noul album „John the revelator”. In tot acest timp, un banner urias alb, pe care erau scrise cu negru initialele DM, circula, din mana in mana prin multime. Cativa spectatori imparteau fluturasi de sustinere a unei petitii online, initiata in aceasta primavara, prin care fanii incearca sa-i convinga pe organizatorii de concerte sa-i aduca in Romania pe cei de la U2. „Astazi ai Depeche Mode si Touring the Angel, maine poti avea U2”, scria pe fluturasii raspanditi pe stadion, ca indemn de sustinere a petitiei online. Unii dintre fani au purtat tricouri inscriptionate cu „depechar”. Scena a fost acoperita cu un material negru si a fost adusa special din Germania, fiind aceeasi pe care Depeche Mode a sustinut concertele „Touring the Angel” din vestul Europei. Ea a fost construita special pentru acest turneu si este unica in lume, fiind singura astfel de structura capabila sa sustina 30 de tone de echipament. Scena a avut 20 metri lungime, 11 metri latime si a fost ridicata la doi metri deasupra solului.
„I feel you” a fost precedata de o serie de mesaje, pe ecranele stadionului aparand scris, pentru o fractiune de secunda cuvantul SEX, suficient ca multimea sa se isterizeze.
La final, lumea a fost trimisa acasa, in mod elegant, pe ritmurile piesei „Leave In Silence”, pe care Depeche Mode a interpretat-o in incheierea concertului. „What can I say?/ I don't want to play anymore/ What can I say?/ I'm heading for the door/Leave in silence”… Concertul Depeche Mode s-a terminat dupa mai bine de 90 de minute cu celebra „Never let me down” si cu mesajul catre fani „We rush for you”.

Invazie de VIP-uri la concert

Ioana si Calin Popescu Tariceanu, Mioara Mantale impreuna cu iubitul, Bogdan Olteanu, Victor Ponta si Daciana Sarbu, Elena Basescu, Marius Moga, Luminita Anghel, Catinca si Oana Roman, Virgil Iantu, Tudor Chirila, Adi Despot (Vita de Vie), Irinel Columbeanu si Monica Gabor, Gabriel Cotabita, Andreea Esca si Alexandre Eram, Laurentiu Duta, Iuliana Marciuc, Nicolae Ontanu, Gica Hagi si mai noul cuplu Peter Imre si Marina Melescanu sunt doar cateva VIP-uri pe care le-am zarit in marea de oameni, fascinati de spectacolul Depeche Mode. Toti au urmarit spectacolul in picioare, savurand fiecare piesa cu efectele ei speciale, Depeche Mode oferind un spectacol total.

Concertul de la Bucuresti, pe un CD de colectie

Romania va face parte dintr-un circuit exclusiv de 50 de spectacole din cadrul turneului, spectacole care vor fi inregistrate si lansate pe CD in editie limitata. Energia si atmosfera concertelor Depeche din turneul „Touring The Angel” vor fi surprinse intr-o editie de colectie, alaturi de fotografii exclusive, iar fanii care au participat la spectacolul de la Bucuresti vor avea ocazia de a intra in posesia CD-ului cu show-ul Depeche Mode.

O trupa care a facut istorie

Depeche Mode inseamna un sfert de secol de cariera, peste 30 de hituri, 13 albume in Top 10, 50 de milioane de exemplare vandute in toata lumea. De la concerte in cluburile underground din Marea Britanie pana la stadioanele si salile de zeci de mii de locuri, Dave Gahan & Co. s-au bucurat neconditionat de loialitatea si dragostea fanilor, fapt ce a asigurat trupei o longevitate de invidiat in industria muzicala. Scandalurile din presa, pauzele si zvonurile privind despartirea trupei, revenirile in forta si „reinventarile” au tinut fanii in suspans, in asteptarea urmatoarei miscari. In octombrie 2005, Depeche Mode a lansat albumul de studio cu numarul 11, „Playing The Angel”, considerat de critici nu doar cel mai bun Depeche Mode dupa clasicul „Violator”, ci si „aproape la fel de valoros” ca acesta. La cateva saptamani dupa lansarea noului album, Depeche Mode a pornit turneul de promovare, „Touring The Angel”, turneu ce cuprinde peste 25 de tari. Startul a fost dat in SUA, pe 28 octombrie 2005, urmand Canada, Germania, Cehia, Belgia, Elvetia, Franta, Spania, Portugalia, Austria, Italia, Danemarca, Suedia. Inainte de concertul de la Bucuresti, trupa a mai concertat in Norvegia, Rusia, Finlanda, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Croatia, Olanda, Anglia, Mexic, Slovacia, Italia si Bulgaria.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă