La Ceremonia ceaiului, organizata marti dupa-amiaza, in sala de expozitii a Muzeului Satului, de catre Ambasada Japoniei la Bucuresti, chiar Excelenta Sa ambasadorul Kanji Tsushima a fost “tatal oaspetilor”, membri ai corpului diplomatic.
Traditional, ceai se bea in multe tari: Marea Britanie, India, Turcia. Dar numai in Japonia – care a preluat ceremonialul din China in urma cu vreo sase secole si l-a adus la perfectiune, transformandu-l in arta – participantii tind sa patrunda sensurile celor patru elemente esentiale ale acestei adevarate filosofii de viata: Armonia, Respectul, Puritatea si Serenitatea.
La Bucuresti, demonstratia “chado” a fost facuta de Michiko Nojiri, maestra a Scolii Urasenke, o distinsa septuagenara stabilita de patru decenii in capitala Italiei. Oaspetii, printre care si ambasadorul Statelor Unite, Nicholas Taubman, nu prea au reusit sa intre in atmosfera, dar au apreciat prajiturelele din orez si ceaiul verde, ca o “roua pretioasa”, servite de cateva tinere japoneze in splendide kimonouri.