20.8 C
București
marți, 2 iulie 2024
AcasăEconomieFoto interviuAdrian Mustata impresioneaza prin tehnica miniaturilor sale

Adrian Mustata impresioneaza prin tehnica miniaturilor sale

In perioada 16-21 mai, la Muzeul Satului au loc o serie de manifestari prilejuite de implinirea a 70 de ani de existenta a acestui muzeu. Artisti populari, mesteri lemnari, pictori si ceramisti expun fel si fel de tesaturi, picturi, oale si obiecte din ceramica, sculpturi in lemn, iar pentru copii, nelipsita turta dulce, in toate culorile si formele posibile, de la casuta din turta dulce pana la iepurasul de Paste.
Printre artistii prezenti se remarca si un miniaturist amator, dar cu o tehnica admirabila si cu o rabdare ingereasca, Adrian Mustata. Printre exponatele sale putem admira icoane pe sticla, tablouri cu tema religioasa, reprezentari miniaturale ale bisericilor celebre din Romania si, nu in ultimul rand, acuarelele sale pe hartie, care impresioneaza prin tehnica detaliului. Nu stiu cata rabdare poate sa aiba un om ca sa redea cu exactitate o cladire intr-o pictura ce nu depaseste dimensiunile unei cutii de chibrituri sau ale unui timbru fiscal!
L-am intrebat pe artist cand si-a inceput activitatea ca artist si de cat timp expune. Cu multa amabilitate mi-a declarat:
– Pasiunea mea este pictura, dar nu pot sa traiesc din ea, din pacate, desi mi-as dori. Eu sunt tehnician proiectant si timpul liber il folosesc pentru acest hobby al meu, care imi umple viata din 1988, cand am fost atras de un grup de artisti care mi-au deschis drumul, cum s-ar spune, grup care se numeste “Arte 26” si al carui membru am devenit in 1990.

– Cand ati expus pentru prima data?
– Prima expozitie am avut-o la Galeriile de Arta ale Municipiului Bucuresti, in 1988. Apoi am expus cu Grupul “Arte 26” in expozitii itinerante si am avut cateva expozitii si in strainatate, mai precis in 1990, in cadrul Hyperion Gallery, o Expozitie Internationala de Miniatura, in Ottawa – Canada. Apoi au urmat multe alte expozitii.
– Ati mai avut si alte expozitii in strainatate?
– Da, am avut exponate la Seaside Art Gallery, la a 3-a Expozitie Internationala de Arta Crestina, Nags Head, NC, SUA, in anul 2005, apoi tot acolo si in acelasi an am expus lucrari in cadrul celei de-a 14-a Expozitii Internationale de Miniatura. Am participat in 2005 si la Galeria Oceanside Community Arts Council, la Expozitia Internationala de Miniatura “Small in Nature”, Parksville, BC, Canada.

– Puteti sa ne spuneti numele celui care v-a atras catre pictura?
– Da, este vorba de dl Petre Comarnescu, membru al grupului “Arte 26”, dar mentorul grupului era in 1988 ceramistul plastic Nicolae Gadonschi. In 1990 avea sa se oficializeze existenta grupului, moment in care am absolvit Scoala Populara de Arta la clasa profesorului Nicolae Iorga, o coincidenta fericita de nume.
I-am multumit artistului pentru amabilitatea sa si am privit inca o data exponatele sale, miniaturi care merita toata atentia, privitorul clatindu-si ochii si inveselindu-si sufletul. Am promis ca voi reveni, in fond expozitia se va inchide abia in 21 mai.

Cele mai citite

Novak Djokovic merge în turul următor la Wimbledon

Novak Djokovic, jucătorul sârb clasat pe locul 2 ATP și favoritul numărul 2 al turneului, s-a calificat marți în turul al doilea la Wimbledon,...

Georgia: Un avion Su-25 al armatei s-a prăbuşit în timpul unui exerciţiu militar

Ministerul georgian al apărării a transmis că un avion Su-25 al armatei s-a prăbuşit în timpul unui exerciţiu militar, în apropiere de oraşul Bolnisi,...

Furtuni cu intensitatea unui uragan au lovit România

30 de localităţi din Maramureş au fost afectate de furtuna care a lovit cu puterea unui uragan. Fulgerele au împânzit cerul şi au făcut...
Ultima oră
Pe aceeași temă