28.9 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăEconomieFonduri europene în sudul litoralului, pentru biserici și stațiuni turistice

Fonduri europene în sudul litoralului, pentru biserici și stațiuni turistice

Primăria a anunțat că Agenția de Dezvoltare Regională Centru a declarat eligibil pentru finanțare cu fonduri UE proiectul de reabilitare a bisericii Sfântul ”Gheorghe” din Mangalia.
Obiectivul de investiții urmează să treacă în următoarea etapă a procesului de evaluare și selecție, respectiv evaluarea tehnico- financiară. Lăcașul de cult, inclus în lista Monumentelor Istorice din județul Constanța și cu o vechime de peste o sută de ani, va fi complet refăcut cu bani europeni. În prezent, clădirea nu mai îndeplinește cerințele de calitate la nivel funcțional, dar și pentru publicul enoriaș. În urma mai multor seisme, imobilul a suferit importante fisuri verticale și înclinate în pereți, fisuri în bolți și în structura turlelor. Din cauza vechimii, tencuiala s-a degradat, iar vopseaua este exfoliată pe suprafețe mari. De asemenea, structura metalică a turlelor este afectată de rugină în mai multe locuri.

„Conform proiectului întocmit la nivelul Primăriei, lăcașul de cult va fi refăcut din punct de vedere arhitectural și va fi dotat cu toate echipamentele necesare pentru buna desfășurare a activității specifice. Vor fi reabilitate fațadele, pictura murală exterioară și interioară și va fi consolidată structura de rezistență a clădirii”, a declarat primarul Mangaliei, Radu Cristian.
Alte intervenții presupun sistematizarea curții bisericii și refacerea perimetrului clădirii, precum și reabilitarea tuturor instalațiilor și construirea unui lumânărar.

Primăria a depus un proiect și pentru valorificarea turistică a „Basilicii Siriene”, parte a fostei Cetăți Callatis.

Anul acesta, Primăria Mangalia are, în diferite stadii de implementare, mai multe proiecte europene, cu o valoare totală de aproape 30 de milioane de euro. Cel mai avansat dintre acestea este proiectul de modernizare a stațiunii Saturn, pentru care s-a semnat contractul de finanțare în prima parte a lunii februarie.

„Imediat după ce ne vom asigura că proiectul primește finanțare europeană, vom demara procedurile legale de achiziție, care, în cel mai rău caz, ar putea dura până spre sfârșitul anului, dacă vor fi contestații. Oricum, anul acesta vom începe lucrările și sper să le finalizăm până în toamna anului 2019”, a declarat primarul Mangaliei, Radu Cristian. Acesta a explicat că la proiectele cu finanțare UE durează foarte mult perioadele în care se lucrează la documente, până la începerea efectivă a lucrărilor în teren. „Este un volum de muncă enorm, pe care nimeni nu îl vede. Pentru un astfel de proiect, lucrăm aproape 2 ani la documentele tehnice, evaluări, clarificări și toate celelalte etape premergătoare semnării contractului de finanțare. De exemplu, la proiectul Saturn am început să lucrăm acum un an. Abia acum, în februarie, sper să semnăm contractul de finanțare, iar apoi urmează alte luni pentru procedurile de licitație-contestație și abia apoi execuția, care poate dura până la 12 luni”, a explicat edilul.

Alte două proiecte la fel de avansate vizează modernizarea Pieței Republicii și reabilitarea unui număr de 22 de străzi, din localitate. Ambele proiecte sunt depuse în parteneriat cu Primăria Balcik și ar trebui să fie admise pentru finanțare până la sfărșitul lunii februarie.

„Aceste două proiecte au alte proceduri, fiind într-un program transfrontalier cu partenerii bulgari. Este nevoie ca ambele municipalități, Mangalia și Balcik, să obțină punctajul necesar pentru a avea finanțare. După ce vom fi anunțați că ne încadrăm, vom demara licitația, urmând să semnăm contractul de finanțare după finalizarea procedurilor legale. Avem speranța că anul acesta vom începe lucrările în teren la ambele proiecte, alături de modernizarea stațiunii Saturn”, a completat Radu Cristian.

Conform proiectului tehnic, lucrările vor dura aproximativ 12 luni.
Potrivit reprezentanților municipalității, la acest început de an, au mai fost depuse, pentru finanțare europeană, proiectele de modernizare a stațiunilor Venus și Neptun-Olimp, precum și reabilitarea falezei Mangalia-Saturn.

Cristian Radu este primar la al doilea mandat. A câștigat fotoliul de primar în calitate de independent, după care s-a înscris în PNL.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă