0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăEconomieFMI prognozează că România va fi a doua țară din UE la...

FMI prognozează că România va fi a doua țară din UE la creșterea economică

Astfel, FMI spune că estimările privind evoluţia economiei româneşti arată că această creștere va ajunge la 6%, în timp ce Executivul de la București estima 4,31%. Prima țară din clasament în Uniunea Europeană este însă Spania pentru care se așteaptă o creștere de 6,4%.

Raportul „World Economic Outlook”, publicat marţi de instituţia financiară internaţională, mai arată și că în 2022, creșterea economică va avea un avans de 4,8%, faţă de o creştere de 3,9% cât prognoza în luna octombrie a anului trecut. Conform acestor estimări, performanţele economiei româneşti vor fi, atât în 2021 cât şi în 2022, peste media europeană de 4,5% în acest an şi de 3,9% anul viitor.

 

Crește și inflația

 

În ceea ce priveşte inflaţia, FMI a revizuit în sus estimările, arătând că România ar urma să înregistreze o creştere medie anuală a preţurilor de 2,8% în 2021, faţă de un avans de 2,5% cât prognoza în toamnă, pentru a se reduce la 2,1% în 2022.

Dacă în toamnă FMI miza pe o diminuare a deficitului de cont curent până la 4,5% din PIB în 2021, în prezent instituţia financiară internaţională estimează că acesta se va reduce foarte puţin, până la 5% din PIB în 2021 de la 5,1% din PIB în 2020, urmând ca în 2022 să se reducă la 4,7% din PIB.

Economia mondială

După o contracţie de 3,3% în 2020, FMI se aşteaptă ca economia mondială să înregistreze un avans de 6% în 2021 şi unul 4,4% în 2022. „Contracţia din 2020 este cu 1,1 puncte procentuale mai mică decât ceea ce estimam în raportul WEO din luna octombrie, graţie unor creşteri peste aşteptări în a doua jumătate a anului în majoritatea regiunilor, după ce restricţiile au fost relaxate iar economiile s-au adaptat la noile condiţii de lucru. De asemenea, estimările pentru 2021 şi 2022 au fost revizuite în sus cu 0,8 puncte procentuale, respectiv 0,2 puncte procentuale comparativ cu cele din luna octombrie, graţie noilor măsuri de sprijin fiscal dintr-o serie de mari economii şi revenirea susţinută de vaccinuri din a doua jumătate a acestui an”, subliniază Fondul.

Dacă previziunile FMI se vor realiza, va fi cel mai rapid ritm de creştere a economiei mondiale din 1976, dar vine după cel mai sever declin anual de după Al Doilea Război Mondial. Conform estimărilor FMI, PIB-ul global s-a contractat anul trecut cu 3,3%, după ce în ianuarie se previziona un declin de 3,5%.

Economiile avansate ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 5,1%, faţă de 4,3% previzionată în ianuarie. De asemenea, avansul economiilor emergente în 2021 va fi de 6,7%, faţă de 6,3% estimat în ianuarie. FMI atrage atenţia asupra gradului ridicat de incertitudine privind perspectivele economice şi că îmbunătăţirile ar putea fi cu uşurinţă afectate de alţi factori, în primul rând combaterea cu succes a pandemiei.

În perioada 5-11 aprilie 2021 au loc reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Mondiale (BM), evenimente care se desfăşoară în format virtual din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19).  

Creștere sustenabilă

Premierul Florin Cîţu spune că economia se află pe o direcţie de „creştere economică sustenabilă”, după ce previziunile FMI au arătat o creştere de 6% din PIB pentru România în 2021. „Am reuşit să stabilizăm economia şi să reducem la maximum impactul crizei asupra economiei noastre. Economia României se află pe o direcţie de creştere economică sustenabilă şi nimeni, niciodată, nu va mai putea să schimbe acest lucru”, a scris Cîţu, pe Facebook, după anunțul FMI.

La rândul său, ministrul Finanțelor Publice, Alexandru Nazare, a arătat că FMI confirmă că Guvernul a pornit cu premisele bugetare corecte. „Este nevoie în continuare de prudenţă, în special în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, întrucât evoluţia pandemiei este încă incertă, atât la nivelul ţării noastre, cât şi global”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

 

„România are o economie stabilă, avem un volum record al investiţiilor în 2021, suntem pe o traiectorie de ajustare fiscal-bugetară sustenabilă şi vom duce la bun sfârşit reformele administrative începute”. ALEXANDRU NAZARE, MINISTRU DE FINANȚE

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă