17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăAlegeri 20166 ore de plictiseala zilnica la bursa

6 ore de plictiseala zilnica la bursa

» Jocul de-a alba-neagra cu pragul de detinere la SIF-uri a facut din nou victime la bursa in momentul unei noi amanari in procesul de la Curtea Constitutionala.

 

» Dupa cresteri fara fundament, marcari de profit fara retineri; BVB n-a facut exceptie in prima parte a saptamanii trecute, cand corectiile au fost de amploare.

 

» Aproape 20 milioane euro/an pentru administrarea pachetelor de actiuni, majoritatea nelistate, si gestionarea unor depozite. Buna afacere la Fondul Proprietatea, nu?

Cat de mare trebuie sa fie antrenul la BVB daca singurul punct de interes care mai anima brokerii si investitorii (cati or mai fi ramas) este eternul prag de detinere la SIF-uri? Existenta sa a fost contestata recent la Curtea Constitutionala iar intre amanari si noi termene cotatiile SIF se dau in montagnerusse. Marcarile de profit cu care bursa a debutat saptamana trecuta trebuie puse insa in legatura cu cresterile fara fundament serios din martie-mai, multe actiuni avand aprecieri de peste 100%, in conditiile in care declinul economiei se adancea. Nu am ignora complet nici efectele discursului alarmist al presedintelui Basescu la sedinta festiva de Guvern in care se aprobau normele de aplicare pentru programul "Prima Casa". In acest fel, in primele trei zile ale saptamanii trecute toti indicii BVB pierdusera peste 10%.

 

Problema principala a bursei autohtone nu ni se pare nici numarul relativ mic de emitenti lichizi (in definitiv bursa din Budapesta se descurca bine in conditii similare) sau de jucatori activi (absenta investitorilor de retail putea fi compensata de institutionali), ci structura pe sectoare de activitate a companiilor listate. Ultradominanta sectorului financiar (SIF-uri, BRD, TLV, BCC, BRK), in conditiile in care boom-ul creditarii este doar amintire, pune bursa intr-un con de umbra pentru smart-money. Iar cum de noi listari nici nu poate fi vorba in aceste conditii de piata (toate IPO-urile lansate in 2008 au adus pierderi investitorilor), sansele unei schimbari de optica fata de piata locala sunt infime.

Si daca tot pomeneam de listari, sa spunem doua cuvinte si despre ultima controversa de la Fondul Proprietatea, o eterna promisiune din acest punct de vedere. Presedintele AVAS a realizat ca noul administrator al fondului – compania Franklin Templeton – urmeaza sa primeasca o suma prea mare pentru munca depusa (19,6 milioane euro/an) si va propune Guvernului sa nu ii acorde acest mandat, desi firma in cauza este castigatoarea unei licitatii. Suma ni se pare aberanta si noua, din mai multe motive: portofoliul fondului este compus in principal din actiuni nelistate (exceptii notabile SNP, TEL, TGN, ALR) si, in plus, vorbim de un fond inchis, care nu are pe cap emiterea si rascumpararea continua de titluri. O actiune FP se tranzactioneaza in prezent sub 15% din valoarea nominala, ceea ce face ca o eventuala capitalizare a companiei dupa listare sa fie de aproximativ 600 milioane euro.

 

Cele 20 milioane euro incasate anual de Templeton ar reprezenta peste 3% din active, cam mult chiar pentru un fond mutual de actiuni, care face plasamente mai des in piata si care emite si rascumpara continuu titluri (comisionul de administrare uzual este de 0,2% pe luna in Romania, in conditiile in care activele administrate sunt mici ca valoare). Practic, valoarea depozitelor pe care le are FP ar asigura plata administratorului pentru mai putin de 13 ani, urmand ca ulterior sa se vanda cate ceva din portofoliu pentru a-i plati pe cei de la Templeton. Dar, mai mira pe cineva inca o afacere proasta pe care ar face-o statul.

Bursa de valori a inregistrat scaderi in saptamana curenta, dupa cresterile semnificative din ultimele luni. Aceste cresteri, nesustinute de elemente fundamentale pozitive din economiile lumii, vor fi urmate, cel mai probabil, de o scadere mai serioasa decat cea pe care am vazut-o recent. Ramane de vazut care vor fi amplitudinea si durata acesteia." Razvan Pasol, director general Intercapital Invest

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă