17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVeniturile bugetare ar putea creste mai usor prin majorarea TVA

Veniturile bugetare ar putea creste mai usor prin majorarea TVA

Romania trebuie sa faca mai multe progrese in privinta inflatiei, cresterii veniturilor fiscale si diminuarii deficitului de cont curent, pentru a beneficia de o imbunatatire a ratingului de creditare din partea Fitch Ratings, transmite Reuters. Fitch a fost prima agentie de evaluare financiara care a imbunatatit, in urma cu un an, calificativul acordat Romaniei la nivelul BBB minus, care semnifica trecerea in categoria unui risc scazut pentru investitii.
Nick Eisinger, analist Fitch pentru Romania, a declarat intr-un interviu acordat Reuters ca ratingul Romaniei este corespunzator situatiei actuale si a adaugat ca impartaseste unele dintre preocuparile Fondului Monetar International (FMI) in legatura cu strategiile guvernului si ale Bancii Nationale a Romaniei. In opinia lui Eisinger, o abordare mai buna a politicii legate de inflatie, imbunatatirea bazei de impozitare si reducerea deficitului de cont curent reprezinta preconditii pentru imbunatatirea ratingului. “Exista trei sau patru factori si daca toti sau o parte a acestora se vor materializa vor aparea in mod evident semnale pozitive pentru imbunatatirea calificati-velor”, a spus el. Eisinger considera ca exista incertitudini legate de capacitatea Romaniei de a adera la Uniunea Europeana in 2007, asa cum este prevazut, desi o intarziere de un an nu ar avea implicatii negative asupra ratingului. Eisinger a mai spus ca agentia are unele ingrijorari si in legatura cu capacitatea BNR de a respecta obiectivul referitor la mentinerea inflatiei la un nivel cuprins intre 4% si 6% in 2006.
Analistul Fitch a sustinut si comentariile FMI, conform carora guvernul ar trebui sa imbunatateasca veniturile obtinute din colectarea taxelor, considerate prea scazute, avand in vedere apropiata intrare in Uniunea Europeana, ca urmare a adoptarii cotei unice de impozitare de 16%. “Ar trebui sa se faca ceva in privinta bazei de venituri bugetare”, a spus Eisinger, care a adaugat ca o cale relativ usoara ar fi majorarea TVA. Potrivit Fitch, adancirea deficitului de cont curent nu este un element foarte ingrijorator, avand in vedere fondurile obtinute din privatizari si intrarile de capital din investitii, dar Eisinger a precizat ca reducerea deficitului ar fi binevenita.
Eisinger a spus insa ca Fitch ar dori sa vada noi dovezi care sa demonstreze ca inflatia este sub control. “Am dori sa vedem ca BNR se concentreaza numai asupra inflatiei, si se pare ca merge in aceasta directie”, a afirmat analistul, referindu-se la rezultatul unei operatiuni de atragere de lichiditati din piata monetara, organizata joi de banca centrala. El a apreciat ca masura de sterilizare a lichiditatii in exces este una pozitiva.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă