17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSituatia financiara a firmelor de constructii se imbunatateste

Situatia financiara a firmelor de constructii se imbunatateste

Managerii firmelor din constructii estimeaza ca in urmatoarele trei luni activitatea in domeniu isi va mentine o tendinta pozitiva a volumului productiei, corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi, releva o ancheta a Institutului National de Statistica. In ceea ce priveste numarul salariatilor, se preconizeaza, de asemenea, o tendinta ascendenta, atat pe ansamblul sectorului, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.
Practic, gradul mediu de acoperire a capacitatilor de productie cu contracte si comenzi ferme (in conditiile utilizarii complete a fortei de munca angajate), prognozat pentru trimestrul III 2006, va fi de 81% pe total constructii.
Se mai estimeaza ca, pentru acest trimestru, ponderea intreprinderilor cu grad de acoperire “zero” (care nu au incheiat contracte nici macar pentru o luna) va fi de 6% din total, iar a celor cu contracte mai mari de 12 luni va fi 13% din total. La intreprinderile cuprinse intre 50 si 249 salariati si la cele cu 500 salariati si peste, ponderea intreprinderilor cu contracte mai mari de un an este superioara acestei cifre: 16%, respectiv 15% din total.
In functie de evolutia preconizata a comenzilor in urmatoarele 12 luni, la inceputul trimestrului III 2006 capacitatea tehnica de productie (cantitatea si calitatea echipamentelor din dotare) a fost apreciata ca fiind “suficienta”, conform cu 86% din totalul optiunilor exprimate.
Acest lucru se datoreaza, in mare parte, faptului ca fata de trimestrul anterior, in trimestrul II 2006 a avut loc o imbunatatire a situatiei financiare a intreprinderilor, pe fondul cresterii productiei din sectorul de constructii, chiar daca a avut loc si o usoara marire a perioadei de intarziere in efectuarea platilor de catre clientii publici si privati.

Cele mai citite

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă