13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomgaz s-ar putea implica in comercializarea gazelor egiptene

Romgaz s-ar putea implica in comercializarea gazelor egiptene

Compania Romgaz ar putea participa la constituirea unei firme mixte cu societati din Egipt si Turcia, care sa actioneze, printre altele, ca trader de gaze naturale pentru resursele din Egipt, prin viitorul gazoduct Nabucco.

Aceasta posibilitate a fost analizata de ministrul Economiei, Codrut Seres, in timpul vizitei pe care a intreprins-o la inceputul saptamanii in Egipt impreuna cu ministrul petrolului din acest stat, Sameh Fahmy.
Potrivit lui Seres, ideea ca firme romanesti sa participe la constituirea societatii respective a aparut in urma cu trei saptamani, in cadrul unei vizite similare in Turcia, Romania fiind invitata sa se alature acestui proiect.
El a subliniat ca este important ca Romania sa faca parte din actionariatul unui trader de gaze care ar putea deveni unul dintre furnizorii importanti dupa construirea conductei Nabucco.
“Trebuie sa fim “in carti” pentru a nu se intampla ce s-a intamplat cu gazul din Rusia. Acesta este motivul pentru care stabilim o colaborare la nivel de trading. Nabucco urmeaza sa fie finalizata in 2010, cu siguranta ca pana atunci toate aceste jocuri vor fi facute”, a spus ministrul Economiei, facand referire la faptul ca Romania importa gaze din Federatia Rusa prin intermediul unor companii la care nu detine nici o participatie.
Proiectul Nabucco vizeaza realizarea unui culoar de tranzit pentru gazele naturale din regiunea Marii Caspice catre Europa de Vest pe traseul Turcia – Bulgaria – Romania – Ungaria – Austria si se regaseste pe lista de proiecte prioritare ale institutiilor comunitare, fiind inclus in programul TEN (Trans European Networks). Egiptul are o productie de gaze naturale de circa 55 miliarde metri cubi pe an, si exporturi care se ridica la aproximativ 18 miliarde de metri cubi pe an. Prin terminale de gaz natural lichefiat, Egiptul aprovizioneaza tari din Europa precum Italia, Franta, Spania.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă