15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDividendele si castigul valutar, impozitate cu 16%

Dividendele si castigul valutar, impozitate cu 16%

Populatia va plati din 2007 pentru veniturile sub forma de dividende, inclusiv sumele primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii, un impozit de 16%, nivel ce va fi aplicat si pentru castigul din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, potrivit variantei finale a proiectului de modificare a Codului Fiscal.
Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, o data cu plata dividendelor catre actionari sau asociati. Termenul de virare si de declarare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.
In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul se declara si se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.
Potrivit proiectului Codului Fiscal, anul viitor, in cazul persoanelor fizice cota va fi de 16%, iar pentru companii se mentine la 10%.
O persoana juridica romana care plateste dividende catre o companie din Romania are obligatia sa retina si sa verse impozitul pe dividende catre bugetul de stat. Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea cotei de 10% asupra dividendului brut platit catre o persoana juridica romana. Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, dividendele platite de o persoana juridica romana unei persoane juridice rezidente intr-un stat membru vor fi scutite de impozit daca beneficiarul dividendelor detine minimum 25% din titlurile de participare la persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin doi ani, care se incheie la momentul platii dividendului. Conditia de detinere minima va fi de 15%, incepand cu anul 2007, si 10% din 2009.
In ceea ce priveste castigul din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni de acest gen, cota de impozit va fi de 16% la fiecare tranzactie, impozitul fiind final. Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine intermediarilor sau altor platitori de venit, dupa caz. Castigul realizat din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract si orice alte operatiuni similare, incepand cu data de 1 iunie 2005, se impoziteaza cu 10%. Veniturile obtinute sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, reprezinta diferentele de curs favorabile rezultate din aceste operatiuni in momentul finalizarii operatiunii si al evidentierii in contul clientului.

Dezbaterea la nivelul Guvernului, intarziata

Dezbaterea la nivelul Guvernului a modificarilor aduse Codului Fiscal este intarziata. Proiectul actului normativ trebuia discutat in cadrul sedintei ministrilor, conform oficialilor Ministerului Finantelor, pana pe 10 mai a.c., urmand ca pana la finele lunii in curs sa fie aprobat si de Parlament. Proiectul ar putea fi discutat astazi in sedinta de Guvern.
Expertii Comisiei Europene si cei ai FMI au recomandat Guvernului de la Bucuresti sa mareasca fie TVA, fie cota unica. Premierul Calin Popescu Tariceanu a refuzat insa sa ia in calcul aceste recomandari.

Cele mai citite

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă