Deprecierea leului, cauzată de dezechilibrul balanței comerciale

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), susție că actuala depeciere a leului, în raport cu principalele valute este cauzată de deteriorarea balanței comerciale. Adică, importăm mai mult decât exportăm. Iar oficialul BNR spune că deprecierea monedei naționale va fi una de lungă durată, însă la valori reduse.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 09.11.2017 - 14:40

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), susție că actuala depeciere a leului, în raport cu principalele valute este cauzată de deteriorarea balanței comerciale. Adică, importăm mai mult decât exportăm. Iar oficialul BNR spune că deprecierea monedei naționale va fi una de lungă durată, însă la valori reduse.

"Ce remarcăm în ceea ce privește leul? În primul rând că tendința de depreciere e mai de durată decât în cazul zlotului și forintului. La zlot și la forint au fost variații mult mai mari, leul fiind mult mai stabil. Dar per total observăm o tendință de depreciere mai de durată, nu cu cifre mari, cu cifre mici, mai de durată, însă și ea este categoric asociată cu evoluția balanței de plăți a României și aici avem, spre deosebire și de zlot și de forint, adică și de polonezi și de unguri, avem o situație în deteriorare a balanței comerciale", a explicat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a afirmat că se observă o creștere de 9% a exporturilor, dar și a importurilor cu 12%, iar cum baza este dezechilibrată având importuri mai mari decât exporturi, și chiar dacă ar crește cu aceleași ritmuri balanța comercială s-ar deteriora.

Isărescu a menționat că "se conturează o problemă" în cazul deficitului comercial anunțat joi de Institutul Național de Statistică la peste 8,8 miliarde de euro.

Întrebat despre evoluția cursului, guvernatorul băncii centrale a afirmat că în acest moment cursul de schimb euro-leu este la un nivel de relativ echilibru.

"Acum dumneavoastră trebuie să vă gândiți la comparațiile acestea istorice pe care le faceți după patru ani, după cinci ani, și că trebuie să le introduceți într-un context istoric. S-au întâmplat multe și în Europa și în lume în cinci ani de zile. Nu? Așa că de ce nu comparați de exemplu cu alt nivel, alt an? De fiecare dată putem să luăm un an care nu ne convine. Ceea ce pot să vă spun este că nivelul cursului de schimb trebuie să fie unul de echilibru, în România este stabilit de piață, îl influențăm prin influențarea pieței, nu prin alte metode, prin influențarea condițiilor de pe piață și evităm pe toate căile ca acest curs să nu reflecte fundamentele. Dacă el reflectă fundamentele, o spun în clar așa cum m-am referit de fiecare dată, nu avem cum să ne batem cu fundamentele. Fundamentele trebuie rezolvate. Dacă e o problemă de extindere a deficitului de cont curent trebuie să i te adresezi problemei, nu cursului. Deci înseamnă că în mod permanent ai un deficit de valută pe piață, ea trebuie să fie rezolvată", a mai spus Isărescu.

Moneda națională continuat să se deprecieze joi în raport cu euro, cursul anunțat de Banca Națională a României (BNR), de 4,6279 lei pentru un euro, atingând un nou maxim al ultimilor cinci ani și trei luni. Pe data de 3 august 2012, Banca Națională a României a anunțat un curs de schimb de 4,6481 de lei pentru un euro.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...