15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce nu s-a mai investit în economia românească

De ce nu s-a mai investit în economia românească

Investițiile în economie au scăzut anul trecut comparativ cu 2013. Reprezentanții mediului de afaceri consideră că această situație a fost cauzată de incertitudinea generală, dar și de reducerea investițiilor publice.

Investiţiile nete realizate în economie au scăzut în 2014, pentru al doilea an consecutiv, cu 3,1%, la 65,59 miliarde lei (14,77 miliarde euro), deși acestea au înregistrat o ușoară creștere în trimestrul al patrulea, reducându-se uşor ponderea sumelor atrase de lucrările de construcţii noi, conform datelor INS. Industria a atras 38,9% din investiţii, urmată îndeaproape de comerţ/servicii – 38,3%. Construcţiile au o pondere de 15,7%, iar agricultura de 5,4%.

„Investițiile publice au scăzut anul trecut cu 10% și era evident că, per ansamblu, investițiile în economie vor scădea. Pe de altă parte, unele investiții private sunt legate de cele publice. Acest lucru s-a întâmplat pe fondul incertitudinii generale. Cred că doar absorbția fondurilor europene destinate investițiilor a mai atenuat prăbușirea. Sigur, din discuție ies fondurile comunitare pentru infrastructură. Pe de altă parte, de la 1 iulie 2014 companiile au fost scutite de impozitul pe profitul reinvestit, ceea ce ar fi trebuit să susțină investițiile“, ne-a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

Iar scăderea investițiilor publice a continuat și în acest an.

„Execuția bugetară pe primele două luni din 2015 arată că investițiile publice au scăzut cu un miliard de lei comparativ cu perioada similară a lui 2014“, arată Gheorghe Ialomițeanu, fost ministru de Finanțe.

Acesta explică faptul că la baza reducerii investițiilor în economie au stat trei factori: instabilitatea legislativă în domeniul taxelor și impozitelor, abandonarea lucrărilor de infrastructură și slaba absorbție a fondurilor europene.

„Comisia Europeană a arătat că, dacă am fi utilizat banii comunitari, creșterea economică ar fi fost cu cel puțin un procent mai mare. Nu poți avea o creștere economică sănătoasă dacă nu stimulezi investițiile fiindcă nu te poți baza doar pe exporturi“, spune Ialomițeanu.

Acesta este de părere că introducerea taxei pentru construcțiile speciale a anulat efectul scutirii de impozitul pentru profitul reinvestit.

Creditele pentru firme, tot mai puține

Din datele Băncii Naţionale a României reiese că investiţiile străine directe au scăzut anul trecut cu 10,6% faţă de 2013, la 2,43 miliarde euro, de la un vârf de 2,71 miliarde euro atins în 2013 după declanşarea crizei economice. Și tot din statistica Băncii Centrale rezultă că împrumuturile pentru firme au scăzut anul trecut cu 3,9% în termeni reali, ca urmare a reducerii împrumuturilor în valută, deşi finanţările în lei au avut o evoluţie ascendentă.

„După ultima reducere a dobânzii-cheie nu s-a simțit o reluare a creditării. Vorbim și despre lipsa apetitului pentru credite a persoanelor fizice, dar și a firmelor. În piață se simte o temere, o rezervă față de reluarea consumului și a investițiilor. Oamenii se tem că vremurile sunt tulburi și oricând se poate întâmpla ceva“, explică Radu Crăciun, economistul-șef al BCR.   

Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Marmaris, Izmir sau Antalya: tu unde mergi vara aceasta?

Vrei să mergi vara aceasta în Turcia? Poate fi destinația ideală pentru o vacanță de poveste.  Vei putea face sporturi nautice, te vei relaxa la...
Ultima oră
Pe aceeași temă