17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDaca deficitele economice se adancesc, cursul ar putea ajunge la 3,7 lei/euro

Daca deficitele economice se adancesc, cursul ar putea ajunge la 3,7 lei/euro

Saptamana trecuta lichiditatea s-a mentinut la cote ridicate in piata la termen de la Sibiu. A fost stabilit un nou record de tranzactionare, in sedinta de miercuri fiind perfectate 2.966 de contracte futures si optiuni, cel mai mare volum din ultimii doi ani. Volatilitatea ridicata le-a oferit investitorilor mul-tiple oportunitati de castig, atat pe deriva-tele pe valute, cat si pe cele cu actiuni, numarul pozitiilor deschise, pentru ambele scadente, urcand la 23.032.
Pe piata derivatelor valutare s-a consemnat o stare de agitatie, investitorii grabindu-se sa cumpere contracte futures pe raportul leu/euro, pentru ambele scadente.
Raportul leu/euro cu scadenta septembrie a inceput saptamana la 3,46-3,47 lei, miercuri fiind atins un minim de 3,4439 lei. Urmatoarele doua zile au adus o crestere a cotatiilor, acestea fiind insa inferioare celor din piata valutara, unde a fost atins pragul de 3,6 lei. Vineri euro a urcat de la 3,4450 la 3,5149 lei, cu aproape 0,15 lei mai putin fata de maximul atins in iunie.
Pentru decembrie euro nu a mai reusit sa atinga maximul de 3,5995 lei inregistrat la finele lunii trecute. Cotatiile au urcat de la 3,47-3,4810 la inceputul saptamanii la 3,5150 lei la finele acesteia. Paritatea euro/dolar a continuat sa creasca, in ciuda noii majorari a dobanzii de catre Rezerva Federala. Speculatorii de la Sibiu au continuat insa, ca si in cazul leu-lui, sa mizeze pe scaderea euro, cotatiile fiind sub cele de pe pietele internationale. Pentru septembrie, euro a urcat de la 1,2210-1,2235 la 1,23-1,2390 dolari, in timp ce pentru decembrie pretul s-a mentinut la 1,2350 dolari.

SIF 5 a fost cotat pentru decembrie la 1,79-1,89 lei

Saptamana trecuta vanzatorii au fost cei care au avut cele mai bune oportunitati pentru obtinerea de profit, trendul din piata fiind unul preponderent descendent. SIF-urile au fost favoritele investitorilor, pe parcursul saptamanii fiind transferat echivalentul a 4,8 milioane de actiuni.
Comparativ cu sedinta de luni, la finele saptamanii contractele SIF 2 si SIF 5 au scazut cu 0,0600-0,0700 lei, ele fiind cotate la pretul de 1,50 lei, respectiv 1,7050 lei pentru scadenta septembrie. Pentru sfarsitul anului, preturile au coborat de la 1,65 la 1,57 lei, respectiv de la 1,8890 la 1,79 lei. Tranzactiile cu optiuni indica pentru SIF 2 praguri majore la preturile de 1,42 lei si 1,5450 lei. O intrare in forta a avut SIF 3, care a fost cotata luni, pentru scadenta de luna viitoare, la 1,67-1,72 lei, iar vineri la 1,68-1,6850 lei. SIF 1 a fost tranzactionata pentru septembrie la preturi cuprinse intre 1,67 si 1,73 lei.

“Interventiile BNR au agitat piata, comenta un broker sibian. Investitorii mizeaza in continuare pe leu si pe dorinta BNR de a limita cresterea inflatiei. Aprecierea monedei nationale va fi insotita si de cresterea volatilitatii, asa cum a lasat de inteles guvernatorul bancii centrale. BNR va monitoriza continuu piata, iar marimea interventiilor va fi variabila, o repetare a scenariilor din februarie si de saptamana trecuta fiind posibila in orice moment in care ar aparea dezechilibre. In cazul in care deficitul de cont si cel comercial vor atinge noi recorduri, este totusi posibil sa vedem la sfarsitul anului un curs de 3,6-3,7 lei, sau chiar mai sus”, apreciaza brokerii sibieni.

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...
Ultima oră
Pe aceeași temă