11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBanca Romaneasca vrea cota de 5%

Banca Romaneasca vrea cota de 5%

» Crestere organica, aceasta este tinta actionarului majoritar al Bancii Romanesti, National Bank of Greece (NBG).
» Cota de piata este mult mai importanta decat profitabilitatea, spun sefii de la NBG.

Banca Romaneasca a raportat pentru anul trecut un profit inainte de impozitare de 43,74 milioane de lei (12,41 milioane euro), in urcare cu 194% fata de 2005, potrivit datelor anuntate marti de actionarul principal al bancii, grupul elen National Bank of Greece.
Banca Romaneasca avea, la finele lui 2006, un portofoliu de credite de 2,26 miliarde de lei, valoare in crestere cu 55% fata de anul precedent, in timp ce depozitele, desi au urcat cu 98%, totalizau 1,13 miliarde lei. "Anul trecut, profitul a crescut substantial, cu 194%, pe baza avansului activelor si a dezvoltarii afacerilor. In acest an, cresterea nu va mai fi atat de substantiala, intrucat intentionam sa investim masiv si sa crestem cota de piata", a declarat directorul general al bancii, Andreas Maragkoudakis.
Potrivit Ioannis Pechlivanidis, directorul general adjunct al National Bank of Greece, actionarul majoritar al institutiei de credit romanesti, strategia pentru Romania in intervalul 2007-2009 prevede atingerea unei cote de piata de 5%, la finalul intervalului, si majorarea retelei teritoriale la 190 de unitati, fata de 90 de in prezent. Banca avea la finele anului trecut o cota de piata de 2,1% in functie de activele nete.
"Pentru a creste trebuie sa sacrifici profitabilitatea, intrucat cota de piata este mult mai importanta. Strategia NBG pentru Romania prevede o crestere organica", a spus Pechlivanidis.
Principala tinta, in ceea ce priveste extinderea teritoriala a Bancii Romanesti, o reprezinta localitatile cu peste 50.000 de locuitori.
"Strategia privind zona rurala poate fi implementata in mod realist numai daca exista o retea de distributie stabila. Daca am fi avut o retea precum CEC, atunci puteam vorbi realist despre acest subiect", a afirmat Pechlivanidis. NBG a fost unul dintre ofertantii din cursa pentru privatizarea CEC, stopata de autoritatile romane la finele anului trecut. Pechlivanidis a declarat ca, in cazul in care privatizarea CEC va fi reluata, grupul NBG "va lua in calcul aceasta posibilitate".
Grupul NBG opereaza in Grecia si in sud-estul Europei si este cea mai mare companie listata la Bursa de Valori din Atena, dupa valoarea de piata. Eforturile grupului sunt canalizate spre dezvoltarea afacerilor din tarile sud-est-europene,  unde este prezent in Bulgaria, Romania, Serbia, Albania si Macedonia.

Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă