16 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăActiunile Rompetrol au scazut cu 10%

Actiunile Rompetrol au scazut cu 10%

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au inchis sedinta bursiera de ieri la un pret mai mic cu aproape 10% fata de ziua anterioara. In prima parte a sedintei, titlurile RRC au scazut puternic, pana aproape de limita de 15% admisa de sistemul pietei. Pretul actiunilor rafinariei a intrat pe o panta descendenta dupa acceptul instantei de a judeca mai devreme propunerea de arestare a presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu. Initial, instanta hotarase ca in data de 3 martie sa se dezbata propunerea de arestare preventiva a lui Dinu Patriciu si a cetatenilor americani George Philip Stephenson si Colin Richard Hart. Judecatorii au revenit si au stabilit ca data pentru dezbaterea propunerii 24 februarie, dar numai pentru presedintele Rompetrol. Pentru Stephenson si Hart a ramas ca solicitarea procurorilor sa fie discutata la termenul stabilit anterior. Dinu Patriciu este acuzat de initiere de constituire a unui grup infractional in scopul spalarii unor sume de bani, realizate ca urmare a unor infractiuni precum delapidare cu consecinte deosebit de grave, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala, spalare de bani, precum si de manipularea bursei de capital.
Pe bursa, cotatia titlurilor RRC a coborat la ora 12:11 la 8,96 bani pe actiune, cu 14,7% mai putin decat la inchiderea de luni. Ulterior, cursul a ajuns la 0,0915 RON, mai putin cu 12,9% fata de sedinta anterioara.
Cotatia actiunilor RRC a coborat in sedinta de la sfarsitul saptamanii trecute si in cea de luni cu 9%, in urma informatiilor legate de propunerea procurorilor de arestare a unor membri din conducerea grupului Rompetrol.
Potrivit brokerilor, in cazul titlurilor RRC este vorba despre un complex de imprejurari. Astfel, ceea ce se intampla acum in piata se bazeaza pe reactia psihologica a vanzatorilor si cumparatorilor la ancheta in care este implicata conducerea companiei, fara a lua in calcul rezultatele financiare anuntate de rafinarie. Multi dintre cei care vand si cumpara acum realizeaza tranzactiile fara nici o strategie, ci in virtutea presiunii psihice. In acelasi timp, exista si investitori cu sange rece care incearca sa achizitioneze titlurile Rompetrol la un pret cat mai redus.
Pe de alta parte, prabusirea titlurilor Rompetrol intervine pe fondul unei scaderi generalizate a pietei, perceputa de brokeri ca o confirmare a unei perioade de corectie inceputa in urma cu doua saptamani. Intr-un fel, ceea ce se intampla in ultima perioada pe piata Bursei de Valori reitereaza atmosfera din aceeasi perioada a lui 2005, cand dupa cresterile masive de la inceputul anului au urmat corectiile.

Cele mai citite

Instalațiile sanitare – Cum să le alegem pe cele mai calitative în funcție de buget

Un element esențial în amenajarea unei băi este bateria de chiuvetă baie. Cunoscută și sub...

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...

Eficiente și igienice – alege consumabilele de hârtie de unică folosință!

În orice domeniu profesional - sanatate, educație, HoReCa, administrație publică, economic -  igiena este un detaliu important pentru a menține un mediu de lucru...
Ultima oră
Pe aceeași temă