10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăActiunile au inlocuit valutele in preferintele investitorilor

Actiunile au inlocuit valutele in preferintele investitorilor

Cele mai tranzactionate derivate la Bursa din Sibiu au fost, in primul semestru, cele pe actiuni, marcand o schimbare radicala fata de perioada similara din 2004 – cand ponderea majoritara o detineau contractele pe euro si dolar -, pe fondul fluctuatiilor preturilor actiunilor si al stabilitatii cursurilor de schimb ale monedei nationale si cele ale devizelor.
Potrivit datelor Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri din Sibiu (BMFMS), in perioada ianuarie-iunie au fost incheiate 95.018 de contracte derivate pe actiuni, cu o pondere de 78% din totalul contractelor futures. “Explicatiile interesului manifestat de investitori pentru aceste contracte sunt multiple.
In primul rand, variatiile mari ale cotatiilor activelor suport la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au impus folosirea contractelor futures pe actiuni pentru o protejarea efectiva a valorii portofoliilor prin operatiuni de hedging. In al doilea rand, datorita efectului de levier specific tranzactiilor in marja, contractele futures pe actiuni au fost foarte atractive si pentru speculatori”, a declarat presedintele BMFMS, Teodor Ancuta. El a adaugat ca un alt factor care a determinat aceasta evolutie a fost relativa stabilitate a cursului de schimb pentru euro si dolar din ultimele luni, care a dus la reorientarea unor sume importante spre derivatele pe actiuni.

Derivatele pe valute, majoritare in contractele futures

In perioada similara a anului precedent, derivatele pe valute au fost majoritare, detinand 86% din volumul total al contractelor futures, diferenta de 14% revenind operatiunilor orientate pe actiuni. Derivatele pe titlurile SIF Moldova si SIF Oltenia s-au situat pe primele doua pozitii, cu 31.634 de contracte, respectiv 20.197 contracte, fiind urmate de contractele futures avand ca activ suport actiunile Petrom (19.111 contracte) si Banca Transilvania (12.437 contracte).

Cele mai speculative tranzactii, pe paritatea EUR/USD

Potrivit datelor Bursei din Sibiu, numarul contractelor avand ca suport actiunile a crescut cu peste 2.500% in primul semestru din acest an, in timp ce operatiunile pe cursul de schimb au cunoscut o majorare de aproximativ 16%. La aceasta din urma categorie prima pozitie este detinuta in continuare de tranzactiile speculative pe paritatea EUR/USD, dar ponderea acestora a scazut in favoarea operatiunilor de hedging pentru protectia contra riscului valutar, desfasurate cu contractele ROL/EUR si ROL/USD. Tranzactiile cu derivatul ROL/EUR au avansat de 43 de ori. In primul semestru al acestui an, piata din Sibiu a inregistrat 121.211 de contracte futures, in valoare de circa 1.629 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similara a anului 2004, numarul contractelor futures a crescut cu 464%, iar valoarea de tranzactionare s-a majorat de opt ori. In acelasi timp, numarul contractelor options a urcat cu 375% peste nivelul inregistrat in perioada similara din 2004, ajungand la 4.969 de contracte, insa valoarea de tranzactionare a ramas modesta, de numai 1,4 miliarde de lei.

In viitor, tranzactionarea derivatelor financiare pe indici bursieri

BMFMS a lansat, la inceputul lunii februarie, cinci noi instrumente financiare, avand ca activ de baza actiuni cotate la BVB, care s-au adaugat celor 12 derivate pe actiuni tranzactionate deja.
Bursa din Sibiu intentioneaza sa majoreze numarul produselor financiare tranzactionate si numarul de intermediari care activeaza pe aceasta piata. “BMFMS are in vedere majorarea numarului derivatelor pe actiuni de la 17 pana in jurul nivelului de 50, fiind vizate cele mai lichide titluri de la BVB. Astfel, in 2006 ar putea fi tranzactionate 25 de derivate pe actiuni, 20 in 2007, 35 in 2008 si 50 in 2009”, a aratat Teodor Ancuta. De asemenea, BMFMS urmareste introducerea pe piata romaneasca de capital a tranzactionarii derivatelor financiare pe indici bursieri. Activele suport pentru aceste derivate vor fi selectate dintre indicii deja existenti (BET, BET-FI) sau produse nou-dezvoltate, realizate in concordanta cu trendurile si cerintele pietei, cum ar fi indicii sectoriali.
Bursa mai intentioneaza sa lanseze contractele futures si options pe cereale. “Momentan participam activ la definitivarea legislatiei referitoare la licentierea depozitelor de cereale, introducerea certificatelor de depozit si crearea unui fond de garantare”, a mai spus presedintele BMFMS.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă