Ungaria și Polonia și-au pierdut contestația judiciară față de o finanțare UE care permite ca finanțarea de miliarde de euro să fie condiționată de standardele democratice.
Curtea Europeană de Justiție a decis că respectarea statului de drept este o condiție pentru a beneficia de calitatea de membru al UE. Atât Ungaria, cât și Polonia au fost acuzate că au revenit la standarde în ultimii ani. Partidul de guvernare al Ungariei a condamnat hotărârea ca fiind o decizie politică.
Ungaria și Polonia nu primesc finanțare de la UE
CEJ a decis că „gestionarea financiară bună a bugetului UE” ar putea fi serios compromisă de încălcările statului de drept. Țările UE au semnat valori comune precum statul de drept și solidaritatea. Astfel, blocul comunitar „trebuie să poată apăra aceste valori”.
Ambele țări au fost investigate pentru subminarea independenței instanțelor, mass-mediei și organizațiilor neguvernamentale. Totodată, ambele state sunt beneficiari cheie ai finanțării UE.
Poloniei i s-a ordonat anul trecut să închidă o cameră de disciplină pentru judecători. Motivul a fost că nu era independentă. Pe de altă parte, premierul ungar Viktor Orban a fost acuzat că a redus drepturile minorităților.
UE a înghețat banii pentru Polonia și Ungaria
UE a înghețat deja bani pentru recuperarea Covid în valoare de 36 de miliarde de euro pentru Polonia și 7 miliarde de euro pentru Ungaria. Potrivit BBC, această decizie ar putea afecta finanțarea ulterioară.
Criticii spun că este vina Comisiei deoarece ar fi fost prea lentă pentru a aborda retragerea libertăților și drepturilor în anumite părți ale UE. Totuși, condiții atașate care vorbesc despre modul în care mecanismul ar trebui să fie implementat doar atunci când, mai simplu, banii UE sunt expuși riscului de utilizare abuzivă.
Aceasta nu este o modalitate generală de a penaliza rapid un stat membru dacă, de exemplu, acesta încalcă normele acceptate ale UE privind drepturile LGBT.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!