21.5 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăEconomieEconomie internaționalUngaria și Polonia pierd lupta pentru finanțare din partea UE

Ungaria și Polonia pierd lupta pentru finanțare din partea UE

Ungaria și Polonia și-au pierdut contestația judiciară față de o finanțare UE care permite ca finanțarea de miliarde de euro să fie condiționată de standardele democratice.

Curtea Europeană de Justiție a decis că respectarea statului de drept este o condiție pentru a beneficia de calitatea de membru al UE. Atât Ungaria, cât și Polonia au fost acuzate că au revenit la standarde în ultimii ani. Partidul de guvernare al Ungariei a condamnat hotărârea ca fiind o decizie politică.

Ungaria și Polonia nu primesc finanțare de la UE

CEJ a decis că „gestionarea financiară bună a bugetului UE” ar putea fi serios compromisă de încălcările statului de drept. Țările UE au semnat valori comune precum statul de drept și solidaritatea. Astfel, blocul comunitar „trebuie să poată apăra aceste valori”.

Ambele țări au fost investigate pentru subminarea independenței instanțelor, mass-mediei și organizațiilor neguvernamentale. Totodată, ambele state sunt beneficiari cheie ai finanțării UE.

Poloniei i s-a ordonat anul trecut să închidă o cameră de disciplină pentru judecători. Motivul a fost că nu era independentă. Pe de altă parte, premierul ungar Viktor Orban a fost acuzat că a redus drepturile minorităților.

UE a înghețat banii pentru Polonia și Ungaria

UE a înghețat deja bani pentru recuperarea Covid în valoare de 36 de miliarde de euro pentru Polonia și 7 miliarde de euro pentru Ungaria. Potrivit BBC, această decizie ar putea afecta finanțarea ulterioară.

Criticii spun că este vina Comisiei deoarece ar fi fost prea lentă pentru a aborda retragerea libertăților și drepturilor în anumite părți ale UE. Totuși, condiții atașate care vorbesc despre modul în care mecanismul ar trebui să fie implementat doar atunci când, mai simplu, banii UE sunt expuși riscului de utilizare abuzivă.

Aceasta nu este o modalitate generală de a penaliza rapid un stat membru dacă, de exemplu, acesta încalcă normele acceptate ale UE privind drepturile LGBT.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Să-l cinstim pe Don Virgil!

Don Virgil e astăzi minunea prăvălită din cerul tranziției dintre capitalismul sterp și abisul lumii fără povara proprietăților. Ca un zmeu s-a bătut în jurul...

Raperul R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare: ”Ai distrus multe vieți”

R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru trafic sexual. Acesta și-a folosit celebritatea și averea sa timp de decenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă