UE a introdus o contestație împotriva Chinei în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) pentru restricționarea accesului întreprinderilor europene la o instanță străină în scopul de a-și proteja și utiliza brevetele.
Întreprinderile din UE care dețin drepturi în domeniul tehnologiilor-cheie (cum ar fi 3G, 4G și 5G) se lovesc de restricții grave din partea Chinei în încercarea lor de a-și apăra aceste drepturi. itularilor de brevete care apelează totuși la instanță în afara Chinei li se aplică adesea amenzi semnificative în China, exercitându-se astfel o presiune asupra lor pentru a accepta taxe de licență sub nivelul pieței.
UE a depus o contestație împotriva Chinei
„Trebuie să protejăm sectorul înaltei tehnologii din UE, un sector foarte dinamic și un motor al inovării care ne asigură rolul de prim rang în dezvoltarea viitoarelor tehnologii inovatoare. Întreprinderile din UE sunt îndreptățite să apeleze la justiție în condiții echitabile atunci când le este folosită tehnologia în mod ilegal. Iată motivul pentru care lansăm astăzi consultări în cadrul OMC.”, a spus Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv și comisar pentru comerț.
Instanțele din China au pronunțat o serie de decizii din august 2020. Acestea cunoscute sub denumirea de „anti-suit injunctions” (interdicții de a acționa în justiție). Sunt folosite
pentru a exercita presiuni asupra întreprinderilor din UE care dețin brevete în domeniul înaltei tehnologii și pentru a le împiedica să își apere tehnologiile în mod legitim. De asemenea, instanțele chineze recurg la amenințarea cu amenzi usturătoare pentru a descuraja întreprinderile europene să se adreseze instanțelor străine.
Astfel, întreprinderile europene din sectorul înaltei tehnologii se confruntă cu un dezavantaj major în momentul în care luptă pentru a-și proteja drepturile.
UE a semnalat această problemă Chinei de nenumărate ori în încercarea de a găsi o soluție, însă în zadar. Întrucât, potrivit UE, acțiunile Chinei sunt incompatibile cu Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (TRIPS), UE a solicitat consultări în cadrul OMC.
În august 2020, Curtea Supremă a Poporului din China a emis o interdicție de a acționa în justiție („anti-suit injunction”) prin care a hotărât că instanțele chineze pot interzice titularilor de brevete să se adreseze unei instanțe din afara Chinei pentru a impune respectarea drepturilor conferite de respectivele brevete.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!