Țările UE nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la criza energetică. Liderii europeni au venit cu diferite propuneri, însă nu s-a ajuns la un consens.
Joi au avut loc două întâlniri la Bruxelles, unde liderii europeni au discutat despre soluții pentru combaterea crizei energetice. După lungi contradicții, aceștia au renunțat la adoptarea unui comunicat după finalul summitului.
Statele UE caută soluții în criza energetică, dar nu ajung la un acord
În discuțiilor lor au existat diferențe semnificative de abordare a preţurilor la electricitate, gaze naturale şi costul emisiilor. De asemenea, au existat discuții contradisctorii și pe tema unui proiect de regulament al Executivului comunitar cu privire la clasificarea energiei nucleare şi gazelor naturale în taxonomia investiţiilor „verzi”.
Mai multe state UE au adoptat deja măsuri naționale separate cu privire la criza enegetică. Guvernele fie au redus taxele, fie au oferit subvenții directe către gospodăriile vulnerabile. Autoritățile sunt îngrijorate de efectele care vor apărea din cauza creșterii prețurilor la energie.
Săptămâna trecută, prețurile pentru certificatele de poluare, emise în cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii au atins un nou record de 90,75 euro pentru o tonă. Acum se tranzacţionează la aproape 150% peste nivelul de anul trecut.
„EU ETS nu funcţionează. Sper că astăzi Polonia, împreună cu alte ţări, a inspirat Comisia Europeană şi alte state să regândească acest sistem”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la finalul summitului.
Polonia se bazează pe termocentrale care funcționează cu cărbune. Țara nu a primit sprijinul necesar pentru a se retrage din schema EU ETS. Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei, a transmis că prețul de 90 de euro pentru o tonă de CO2 este unul ridicat. Oficialul german a sugerat un preț de 60 de euro pe tonă. Totuși, a atras atenția că prețul va fi dificil de menținut din cauza modificărilor sistemului.
Spania se declară preocupată de prețurile ridicate la energie, însă a precizat că punerea sub semnul întrebării a întregului sistem de funcţionare a schemei EU ETS este complet inacceptabilă. De asemenea, Franța a solicitat măsuri pentru a reduce volatilitatea pe piaţă.