3.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internaționalCriza energetică și posibila recesiune, discutate la Forumul economic de la Davos

Criza energetică și posibila recesiune, discutate la Forumul economic de la Davos

Războiul din Ucraina și consecințele sale economice masive sunt de așteptat să domine din nou agenda evenimentului anual din stațiunea alpină elvețiană Davos.

Întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial la care participă lideri politici și de afaceri la nivel mondial, celebrități și activiști sociali proeminenți are loc într-un moment în care economia mondială este supusă unui stres extrem, frământat din cauza inflației ridicate, a crizei energetice și a altor întreruperi a aprovizionării cauzate de război, și o reapariție a cazurilor de COVID-19 în China.

„Crizele economice, de mediu, sociale și geopolitice converg și se confundă, creând un viitor extrem de versatil și incert”, a declarat fondatorul WEF Klaus Schwab reporterilor. „Întâlnirea anuală de la Davos va încerca să se asigure că liderii nu rămân prinși în această mentalitate de criză”.

La întâlnirea de cinci zile, care se convoacă sub steagul „Cooperare într-o lume fragmentată”, vor participa peste 50 de șefi de stat și de guvern.

Printre invitații așteptați se numără cancelarul german Olaf Scholz, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și premierul spaniol Pedro Sanchez.

De asemenea, sunt așteptați câțiva lideri recent aleși, printre care președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, președintele columbian Gustavo Petro și președintele Filipine Ferdinand Marcos Jr. Contingentul african va fi condus de președintele Cyril Ramaphosa al Africii de Sud și de președintele Samia Suluhu Hassan din Tanzania.

SUA vor fi reprezentate de reprezentantul climatic al președintelui Jo Biden, John Kerry, și de reprezentantul comercial Katherine Tai.

Nu va exista nicio participare din partea Rusiei, deoarece politicienii și liderii de afaceri ai țării rămân ocoliți de la întâlnire. WEF și-a înghețat legăturile cu entitățile rusești anul trecut, după ce Moscova a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Ucraina va trimite din nou o delegație la nivel înalt. Cu toate acestea, organizatorii au refuzat să împărtășească detalii suplimentare din motive de securitate.

Riscul de recesiune
Cea de-a 53-a ediție a întâlnirii de la Davos are loc pe fondul uneia dintre cele mai abrupte încetiniri economice din acest secol, șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, avertizând că o treime din economia globală ar putea fi lovită de o recesiune în acest an.

2023 va fi un an dificil pentru lume. Motivul este că îl putem folosi pentru a transforma economiile și pentru a accelera schimbările care sunt bune pentru clima noastră, bune pentru creștere. La FMI, recunoaștem responsabilitatea noastră de a fi o forță inclinată spre bine, a punctat șefa FMI.

Conflictul din Ucraina și sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au dus la o criză energetică fără precedent. În timp ce inflația din economiile avansate, cum ar fi SUA și zona euro, pare să fi atins un vârf, ea rămâne incomod de ridicată, forțând băncile centrale să mențină cursul cu creșteri agresive ale ratelor dobânzilor. Acest lucru înseamnă costuri mai mari de împrumut în fața unei economii care încetinește și, de asemenea, riscă să agraveze o criză globală a datoriilor în țările în curs de dezvoltare, inclusiv în Africa.

Banca Mondială a avertizat că actuala criză economică ar putea duce la creșterea sărăciei în Africa subsahariană, care găzduiește deja aproximativ 60% dintre săracii extremi din lume.

Un sondaj anual privind riscurile publicat miercuri de WEF a declarat criza globală a costului vieții cauzată de pandemia de COVID-19 și invazia Ucrainei de către Rusia drept principalul risc imediat, spunând că este posibil ca crizele aprovizionării cu energie și alimente să persistă în următorii doi ani.

Întâlnirea de la Davos „va avea loc în cel mai complex context geopolitic și geoeconomic din ultimele decenii”, a declarat președintele WEF, Borge Brende. „Într-adevăr, sunt multe în joc când vine vorba de economia globală pentru a ne asigura că evităm o recesiune globală, cum să evităm o creștere scăzută, o inflație mare și o datorie ridicată”.

Un record de 56 de miniștri de finanțe vin la Davos în acest an, la fel și 19 guvernatori ai băncilor centrale.

Întâlnirea de la Davos revine la intervalul tradițional de iarnă pentru prima dată din 2020, când pandemia de COVID-19 a lovit lumea pentru prima dată. Evenimentul a avut loc virtual în 2021 și a fost organizat în luna mai a anului trecut.

Trecerea evenimentului de la intervalul obișnuit din ianuarie la mai a însemnat că mai mulți lideri politici și de afaceri de profil înalt nu au putut participa din cauza ciocnirilor din jurnal.

Cu toate acestea, în acest an, Davos va găzdui cea mai mare participare de afaceri din istorie, cu 1.500 de lideri de afaceri, printre care 600 de directori executivi ai unora dintre cele mai mari firme din lume.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Crin Antonescu: Călin Georgescu este o „variantă de neacceptat” și „un drog ieftin și distrugător care este servit oamenilor”

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din 2025, a declarat marți seara, la Antena 3 CNN, că, în opinia sa, Călin...

Gigi Becali se delimitează de Călin Georgescu: Așa cum m-a păcălit pe mine, a păcălit două milioane de oameni

George Simion și Gigi Becali bat în retragere în ceea ce privește susținerea lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Dacă acum câteva săptămâni Simion îşi...

Crin Antonescu: America nu exista atunci când noi aveam forme de cultură, de civilizație, care sunt încorporate civilizației creștine, civilizației europene

Candidatul prezidențial al coaliției de guvernare, Crin Antonescu, s-a dezlănțuit, marți seară, la Antena 3 CNN, într-o retorică acidă la adresa politicienilor români care...
Ultima oră
Pe aceeași temă