8 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăEconomieEconomie internăS-E Europei, sub contrabanda de țigări. Statul român pierde anual milioane de...

S-E Europei, sub contrabanda de țigări. Statul român pierde anual milioane de euro

Pandemia a mai stopat ușor fenomenul de contrabandă cu țigări este per total cifrele arată tot rău. Deși de-a lungul anului trecut au fost destructurate mai multe rețele de contrabandiști, pagubuele produse de aceștia sunt de ordinul milioane de euro, doar pentru statul român.

Vorbim despre rețele internaționale care acționează pe ruta țărilor din sud-estul Europei, iar România nu este doar țară de tranzit, ci și piață de desfacere.

Daniel Mărăcineanu, coordonatorul ACTIV, declară că la baza acestui fenomen stau: prețul sensibil mai mic al produsului ilicit, puterea scăzută de cumpărare a populației, contestarea capacității statului de a cheltui eficient sumele provenite din taxare, accesibilitatea ridicată a produselor ilicite.

Lupta cu contrabandiștii, greu de câștigat

„În cadrul discuțiilor și schimbului de bune practici în domeniul antifraudă vamală, am subliniat eforturile susținute ale funcționarilor vamali din România în legătură cu prevenirea și combaterea acestui fenomen, fapt dovedit și de menținerea sub 10%, în ultimii doi ani, a nivelului mediei anuale a consumului de țigarete provenite din contrabandă, precum și de creșterea, cu 9% în anul 2021 comparativ cu anul 2020, a veniturilor colectate la bugetul statului provenind din accizele pentru produsele din tutun.

Contrabanda cu țigarete și produse din tutun este un fenomen complex, care poate fi prevenit și combătut eficient prin colaborarea între autorități publice ale statului, prin parteneriate încheiate de acestea cu mediul de afaceri onest, precum și prin cooperarea internațională între autorități care își desfășoară activitatea în punctele de trecere a frontierei situate la frontiera comună a României cu statele vecine”, a declarat Președintele Autorității Vamale Române, Bogdan Lari MIHEI, în cadrul unei conferințe de presă.

„Prevenirea şi combaterea contrabandei cu produse accizabile este un obiectiv prioritar şi permanent al Poliţiei de Frontieră Române, atât prin demersuri instituţionale proprii, cât şi prin colaborare cu alte structuri ale statului sau cu reprezentanţi ai societăţii civile. În regiunile de lângă granițe, țigaretele sunt cele mai traficate produse.

În consecință, polițiștii de frontieră se află în prima linie pentru combaterea contrabandei cu ţigări, fenomen care aduce prejudicii majore bugetului statului. De asemenea, adiacent prejudiciilor aduse bugetului de stat, traficul ilegal de ţigări poate alimenta şi alte paliere infracţionale, cu dimensiune transfrontalieră, inclusiv cel reprezentat de criminalitatea organizată.

Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul ilegal cu bunuri de larg consum (inclusiv, ţigări), precum şi reţinerii în vederea confiscării a mărfurilor traficate şi destructurării grupărilor infracţionale”, a declarat chestor principal de Poliție Liviu Bute, conducătorul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, în cadrul aceleași întâlniri.

Autoritățile din R. Moldova se luptă cu contrabanda de țigări

,,Alături de celelalte autorități de aplicare a legii Poliția de Frontieră contribuie activ pe multiple paliere la contracararea fenomenelor infracționale și asigurarea stabilității și securității la frontiera externă a UE. Sunt ferm convins că datorită schimbului de informații, ce are loc în paralel cu măsurile de control, se va menține și dezvolta o cooperare operațională eficientă în domeniul implementării politicii UE privind gestionarea integrată a frontierelor externe, consolidarea cooperării în contracararea fenomenelor infracționale, combaterea migrației ilegale și altor activități ilicite conexe”, a spus Comisar-șef Rosian VASILOI, Șef al IGPF din Republica Moldova.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite
00:00:21

O bombă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial a fost detonată pe o plajă belgiană

Autoritățile au detonat în siguranță o bombă, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, găsită pe o plajă din Belgia miercuri (28 februarie), conform...

Guvernul român umflă acțiunile Gabriel Resourses

Acțiunile companiei canadiane Gabriel Resourses (care deține 80 % din Roșia Montană Gold Corporation S:A.), aflată în litigiu cu statul român la Curtea de...

Primăria condusă de Clotilde Armand, nereguli financiare de circa 140 mil. euro. Curtea de Conturi dezvăluie jaful din Sectorul 1. DOCUMENT

Plăți nejustificate, bani ascunși prin conturi, erori de procedură, contracte încheiate ilegal și lipsa acțiunii pentru recuperarea unor drepturi financiare se numără printre neregulile...
Ultima oră
Pe aceeași temă