Premierul Ciucă ordonă rectificare bugetară, care va intra în vigoare imediat după instalarea noului Guvern.
Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de ordonanță care va reglementa cea de-a doua rectificare bugetară a anului 2021, care va fi și ultima pe acest an. La rectificare, cei mai mulți bani îi primește chiar Ministerul Finanțelor. Suma alocată Ministerului Finanțelor, la capitolul Acțiuni Generale, este de 3,4 miliarde de lei.
Vor mai primi bani Ministerul Sănătății (2,4 miliarde lei), Ministerul Muncii și Protecției Sociale (2,1 miliarde lei), Ministerul Justiției (823 milioane lei), Ministerul Public (346 milioane lei), Ministerul Finanțelor (164 milioane lei), Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (129,3 milioane lei) precum și Ministerul de Interne (44,9 milioane lei).
La polul opus, cel mai defavorizat este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Creditele bugetare acordate acestei instituții scad cu 2,3 miliarde de lei.
Premierul Ciucă ordonă rectificare bugetară
Pe ansamblul instituțiilor, deficitul bugetului general consolidat crește cu 1104,9 milioane de lei. Veniturile cresc cu 4324,2 milioane de lei dar cheltuielile se majorează cu 5429,1 milioane de lei.
Ministrul interimar de Finanțe, Dan Vîlceanu, care în viitorul Executiv este ministru al Fondurilor Europene, a susținut însă că nu există nicio gaură în buget.
Rectificarea de buget va deveni posibilă după ce Guvernul Ciucă este aprobat de Parlament. Imediat după aceea, Executivul va emite ordonanța privind rectificarea. Ședința de Guvern în care se va aproba ordonanța este programată vineri, 26 noiembrie 2021.