8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăPremierul Ciucă l-a demis pe șeful Vămilor. Șefii ANAF și ANRM au...

Premierul Ciucă l-a demis pe șeful Vămilor. Șefii ANAF și ANRM au demisionat singuri

Pe final de mandat în fruntea Guvernului, premierul Ciucă operează câteva schimbări majore în conducerea instituțiilor de stat, cea mai recentă schimbare fiind cea prin care l-a demis pe șeful Vămilor.

Această serie de schimbări în conducerile unor instituții a fost anunțată de premierul Ciucă în dimineața zilei de 30 mai 2023. Anunțul premierului a fost transmis pe internet de Guvernul României.

“Creșterea economică pe care am obținut-o trebuie să fie resimțită de oameni, iar pentru a reuși acest lucru, instituțiile statului trebuie să fie mai performante. După un an în care PIB-ul țării a crescut cu 49 miliarde de euro, trebuie să regăsim aceeași dinamică și în încasările de la buget.

Avem nevoie de un sistem de colectare mai eficient, prin care bugetul să aibă resursele necesare politicilor publice așteptate de cetățeni.

L-am demis, azi, pe șeful Autorității Naționale a Vămilor și am luat act de demisiile șefilor ANAF și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Reformarea acestor instituții trebuie accelerată, prin digitalizare, profesionalizarea angajaților și eficientizarea procedurilor de lucru. Doar astfel vom putea valorifica în interes public rezultatele bune ale economiei și vom răspunde nevoilor sociale.

Prin continuarea programelor de investiții masive, colectare corectă a veniturilor la buget și exploatarea resurselor noastre naturale, România va intra într-o nouă etapă de modernizare, în beneficiul tuturor cetățenilor săi”, a declarat premierul.

Se observă că, în acest mesaj, nu apare numele demnitarilor eliberați din funcții. În cazul celui demis, ar putea fi vorba de președintele Autorității Vamale Române. În funcția de președinte la Autoritatea Vamală Română era, în anul 2023, Bogdan-Lari Mihei. El fusese numit în funcție chiar de premierul Ciucă, la finalul anului 2021.

Președintele Autorității Vamale Române are rang de secretar de stat. Autoritatea Vamală Română se numea, anterior, Direcția Generală a Vămilor.

În privința ANAF, ea a fost condusă de Lucian Heiuș. În seara zilei de 29 mai 2023, Heiuș a anunțat că a demisionat din funcția de președinte al ANAF. Principala critică la adresa lui Heiuș a fost că n-a asigurat colectarea veniturilor estimate la bugetul de stat.

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) este condusă de un președinte care are, de asemenea, rang de secretar de stat. Nu este însă clar despre a cui demisie de la ANRM vorbește premierul. Pentru că, pe site-ul ANRM, apare că această instituție avea doar un președinte interimar. Acest președinte interimar era Sorin Gal. Funcția de bază a lui Gal este de director general în cadrul ANRM. În decembrie 2021, premierul Ciucă îl eliberase din funcția de președinte al ANRM pe Daniel Grigoroiu-Norocel. Din acel moment, conducerea ANRM a fost asigurată, interimar, de Sorin Gal.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă