6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăParcurile fotovoltaice și-ar putea dubla capacitatea în România în anul 2024

Parcurile fotovoltaice și-ar putea dubla capacitatea în România în anul 2024

România poate depăși, în anul 2024, 4.000 de MW putere instalată în parcurile fotovoltaice, ceea ce ar reprezenta o dublare față de puterea instalată din acest moment.

Această estimare figurează într-o analiză a ECITIM, start-up românesc în domeniul energiei, prima companie din România care a permis românilor de rând să dețină capacități de producție de energie în parcuri fotovoltaice.

În anul 2023, în România s-au instalat panouri solare cu o putere de peste 1.000 MW, totalizând investiții de aproximativ 1 miliard de euro. Un aport semnificativ la această sumă a venit de la stat, prin programul Casa Verde.

„Anul viitor, România ar putea avea o putere instalată de 2.000 de noi MW doar din panouri fotovoltaice, aproape cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă. Ritmul de dezvoltare și de investiții în acest domeniu accelerează, în contextul în care țara noastră se află într-un stadiu incipient. Spre comparație, România ar urma să ajungă, în 2024, la 4 GW putere instalată în panouri fotovoltaice, în timp ce Germania  a ajuns deja la aproximativ 70 de GW. E puțin prin comparație, dar arată potențialul uriaș de dezvoltare a acestui domeniu în România”, a explicat Stelian Muscalu, director de dezvoltare la ECITIM.

Marile companii producătoare de energie, fondurile de investiții și dezvoltatorii de parcuri fotovoltaice vor fi principalii investitori în industria energiei solare din România. Domeniul va cunoaște o creștere semnificativă, datorată politicii de sustenabilitate și angajamentelor climatice ale UE care vizează o tranziție strategică spre surse de energie mai ecologice, în concordanță cu obiectivele climatice și de reducere a emisiilor de carbon.

Peste 600 de parteneri și investitori (persoane fizice și juridice) au cumpărat în anul 2023 putere instalată în parcuri fotovoltaice, prin portalul EnergiePentruToti.ro. Această platformă oferă posibilitatea tuturor românilor să participe cu capitaluri proprii la transformarea sistemului energetic național. ECITIM a finalizat, în 2023, 13 parcuri fotovoltaice, cu o putere instalată combinată ce depășește 6 MW (22.400 de panouri montate). Proiectul ECITIM se află în topul celor mai mari investiții colective în domeniul energiei din România – peste 6 milioane de euro. Până la finalul anului 2023, ECITIM estimează finalizarea celui de-al 14-lea parc fotovoltaic, ce urmează a fi propus spre vânzare partenerilor după conectarea la rețea, complet funcțional.

Pe termen lung, la nivelul anului 2050, mixul energetic național al României ar urma să fie format în proporție de 86% din energie regenerabilă, completat de energie cu emisii reduse de carbon, cum ar fi energia nucleară. Această intenție a fost anunțată de președintele Iohannis la Conferința COP28 a ONU, care s-a desfășurat în Dubai.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Atac terorist la târgul de Crăciun din Magdeburg: 2 morți și 68 de răniți

Vineri seară, târgul de Crăciun din orașul Magdeburg a devenit scena unui atac terorist care a zguduit întreaga țară. Un bărbat a intrat cu...

Amnistia fiscală aduce venituri record: 5,8 miliarde de lei la bugetul statului

Amnistia fiscală din acest an a generat încasări de 5,8 miliarde de lei, conform datelor Profit.ro, o sumă în linie cu estimările revizuite ale...

Firma Kensington Communication, plătită de PNL, l-a promovat pe Călin Georgescu pe Tik Tok. Firma se apără și a depus plângere penală pentru deturnarea,...

„Kensington Communication va depune o plângere penală pentru ca organele abilitate să cerceteze deturnarea, atacarea cu boţi și/sau clonarea campaniei realizate de Kensington, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă