2 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăNoua schemă de ajutor, valabilă încă 1 an. Cîțu: Nu putem continua...

Noua schemă de ajutor, valabilă încă 1 an. Cîțu: Nu putem continua la nesfârșit

Măsurile de compensare și plafonare la gaze și electricitate vor fi prelungite cu încă 1 an, însă Florin Cîțu susține în continuare ca legea offshore să fie adoptată și pusă cât mai repede în aplicare.

Cel mai dificil pentru întreaga Europă care este dependentă în proporție de 40% de gazul rusesc este să-și găsescă alternative în situația în care nu va mai beneficia sub nicio formă de rezervele Rusiei. Din cauza sancțiunilor, cu siguranță că Rusia urmează să anunțe și ea scumpiri uriașe, ceea ce automat forțează statele să găsească rapid soluții pentru a asigura încălzirea populației la nivel european.

În momentul de față, Guvernul asigură plafonarea și compensarea facturilor la gaze și energie încă 1 an, adică până la sfârșitul sezonului rece din anul viitor, doar că Florin Cîțu spune că pe termen lung această Ordonanță cheltuie bani de la buget pentru facturile românilor, în loc să se facă investiții.

„Știți foarte bine că este o ordonanță pe care a prezentat-o premierul, Guvernul o va adopta, prin care există anumite plafoane, prețuri, praguri ca facturile cetățenilor să fie mai mici în perioada următoare. Bineînțeles că există costuri, costuri pe care le estimează Ministerul Finanțelor. Se supraimpozitează profiturile companiilor din sectorul energetic și din acei bani se plătesc aceste facturi, diferența netă ni se spune că este suportabilă de la buget – repet, Ministerul Finanțelor are toate datele”, a declarat liderul PNL.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat că noua Ordonanță privind plafonarea prețurilor la energie va intra săptămâna aceasta în ședința de Guvern pentru aprobare. „Cred că miercuri va intra în ședința de Guvern în forma propusă de ministrul Energiei și de dl prim-ministru”, a spus Marcel Ciolacu.

PNL a susținut încă de la începutul sesiunii parlamentare, cu 3 săptămâni înainte de începerea războiului că legea offshore trebuie să fie o prioritate.

Întrebat care e calendarul de adoptare pentru legea offshore, care ar urma să ajungă în Parlament în această săptămână, Cîțu a spus că așteaptă ca ministrul energiei să vină cu nota finală: „În Parlament suntem pregătiți, în coaliție suntem pregătiți. Ministerul Energiei trebuie să vină cu ultimele modificări. Data trecută la coaliție au fost câteva cerințe suplimentare pentru Ministerul Energiei, pentru câteva suplimentări. Cum acestea vin în coaliție, va trece foarte rapid prin Parlament”, a spus Cîțu.

Doar că legea offshore este cu bătaie lungă. Propunerea liberalilor este ca statul român să câștige 60% din exploare.

„Toată lumea este de acord ca în ceea ce privește împărțirea veniturilor din această exploatare o mai mare parte să vină către statul român și o parte mai mică către companiile private, este adevărat. Eu am propus 60-40 să fie această împărțire, dar ideea este și din ce facem acest procentaj și atunci trebuie să vedem care este suma pe care o vom avea ca venit”, a mai spus Florin Cîțu.

Ce este legea offshore?

În Marea Neagră românească există zăcăminte de gaze estimate de Agenţia Naţională de Resurse Minerale la aproximativ 200 de miliarde de metri cubi.

În prezent, în România se extrag aproximativ 11 miliarde de metri cubi de gaze anual, iar consumul naţional este situat tot în jurul acestei valori.

Dacă vor fi dezvoltate toate proiectele din Marea Neagră, atunci România va produce aproximativ 20 de miliarde de metri cubi de gaze anual.

Totul este însă blocat de Legea offshore, adoptată în 2018, care a dus la reticența investitorilor, la suspendarea proiectelor și ar fi favorizat interesele rusești de pe piața energiei.

Legea offshore urmează astfel să fie revizuită după patru ani de amânări.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Elon Musk și-a declarat susținerea față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD)

Miliardarul american Elon Musk și-a exprimat sâmbătă, prin videoconferință, sprijinul față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în cursul unui miting...

Managerul Muzeului Național Brukenthal, semnal de alarmă privind siguranța patrimoniului cultural național

Managerul a atras atenția asupra necesității de a face investiții în sistemele de siguranță pentru protejarea patrimoniului, amintind de cel mai mare jaf de...

Anchete în desfășurare privind anularea alegerilor prezidențiale și posibile interferențe în procesul electoral

Ministrul Justiției a afirmat că au fost semnalate atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice pentru sistemul electoral, iar aceste aspecte sunt investigate de structuri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă