15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăÎn timp ce ne solidarizăm cu țara vecină. Un nou val de...

În timp ce ne solidarizăm cu țara vecină. Un nou val de scumpiri îngroapă românii în datorii

Solidaritatea românilor, mulți dintre ei din județele sărace ale țării, este demnă de apreciat. Guvernul pare că s-a implicat să organizeze acțiuni cu ajutorul donațiilor cetățenilor, însă între timp țara noastră este pândită de noi scumpiri, iar neajunsurile din gospodăriile sunt tot mai multe.

Guvernul a reușit în câteva ore să facă un site de donații pentru ucrainieni, iar în nici 24 de ore, peste 1.200 de persoane fizice și juridice au contribuit financiar.

Înțelegem ideea de război, de pierdere de vieți omenești, însă în spitalele din țara noastră, bolnavilor li se alocă tot mai puțină mâncare din lipsă de fonduri și din cauza faptului că scumpirile au prins viteză prea mare.

Am înțeles că Guvernarea PSD-PNL a decis să nu aplice noi taxe românilor în acest an, dar nu poți să nu te întrebi de ce prețul carburantului ajunge brusc la aproape 8 lei, cu cel puțin 2,5 lei mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Nu poți să nu te întrebi de ce valoarea ratelor la bănci crește de la lună la lună, iar în ultimele 4 luni a crescut cu 20% din valoare, aproximativ 50 de euro în plus.

Prețul facturilor la gaze și energie cu toate plafonările și compensările sunt în multe cazuri duble față de iarna trecută. Multe instituții ale statului, inclusiv spitale sunt în situația aceasta în care în caz de neplată vor risca să se închidă.

Am observat acțiunea lăudată de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, că a reușit datorită fermierilor, producătorilor români și reprezentaților industriei alimentare să organizeze acțiuni umanitare de sprijinire a semenilor din Ucraina.

Întrebarea este ce face statul pentru agricultorii care au avut pierderi anul trecut, unii de sute de mii de euro? Vor reuși oare agricultorii cu subvenții de la stat să-și facă loc la rafturile din marile magazine pentru ca și românii să aibă parte de fructe și legume proaspete care să nu fie din import?

Primarul general Nicușor Dan anunța că pune la dispoziția refugiaților din Ucraina, stadionul Arena Națională. Primele reacții ale bucureștenilor nu au întârziat să apară. Oamenii vor să știe când reușește primarul să le rezolve problema apei calde și a căldurii în oraș. Sunt cartiere în centrul Capitalei care nu au apă caldă de câteva zile. Bucureștenii au întrebat ironic pe o rețea socială dacă tot se organizează locuri pentru refugiați, ar putea veni și ei în cazul în care găsesc apă caldă și căldură?

Sigur că sancțiunile economice împotriva Rusiei ne lovesc și pe noi, pe toți. Între timp, ca urmare a scumpirilor ca gaze și energie, producătorii se văd nevoiți să mai ridice prețurile la alimente pentru a nu da faliment.

,,Vom simți așa un boom la raft. Dacă împărțim comerțul în două: hipermarketuri și comerțul tradițional, comerțul tradițional, adică piețe, buticuri, s-ar putea să fie mai flexibil.

Depinde foarte mult ce va fi și în partea consumatorului, că el ca suporta toate aceste creșteri de costuri de producție, să vedem puterea de cumpărare și ne așteptăm ca și Guvernul să vină să sprijine un pic pe partea economică pentru a putea susține salariile, să ieșim din acest cerc vicios.

Deci eu mai văd totuși un 10-12% scumpiri care se vor simți în luna martie.”, a declarat Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui, într-o intervenție televizată.

Stăm și ne întrebăm în contextul în care țara noastră a înregistrat o creștere a PIB-ului, chiar în plină criză sanitară, am ajuns la 240 de miliarde de euro, cu 17 miliarde mai mult față de 2020, și cu un PIB pe cap de locuitori de aproximativ 12.000 de euro, ceea ce ne plasează pe locul 13 în UE, de ce suntem mereu la limita sărăciei?

Vor putea oare guvernanții să înceapă să facă ceva mai mult pentru propriul popor, pornind de la experiența de ajutorare pentru poporul vecin?

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă