Deși societatea este preocupată mai ales de „crizele multiple”, atenția ar trebui să se îndrepte spre modul cum dorim să arate România în următorii ani, consideră Cosmin Marinescu, profesor universitar și consilier prezidențial.
„Consider că este momentul să încercăm să privim dincolo de paradigma actuală a crizelor multiple și să începem să prefigurăm, de o manieră concretă și pragmatică, felul în care ne dorim să arate parcursul economic și social al României în anii următori”, precizează Cosmin Marinescu.
Consilierul prezidențial face această subliniere într-o postare pe internet, în urma participării sale la Forumul Forbes 2022. Acesta a reprezentat „un eveniment important pentru comunitatea financiară și de afaceri, într-un context macroeconomic și de securitate complicat, dominat încă de incertitudini, dezechilibre și provocări majore în planul politicilor economice, date fiind povara crizei energetice, inflația și dezechilibrele externe”, explică profesorul Cosmin Marinescu.
În opinia acestuia, eforturile și măsurile punctuale dedicate depășirii acestei perioade critice trebuie să fie „însoțite de proiecții ambițioase, axate pe stimularea mediului privat, valorificarea avantajelor competitive și mai buna utilizare a resurselor locale și naționale”.
Pe plan internațional, semnalele de anul trecut, privind o revenire economică după pandemie, au fost anulate de efectele războiului din Ucraina.
„Organismele internaționale confirmă fragilitatea economiei mondiale, a cărei creștere se va situa în 2022 în jurul a 3%, conform estimărilor Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale”, precizează Cosmin Marinescu. În cazul UE, creșterea econonomică va fi și mai modestă. Ea este estimată la doar 2,7% la nivelul întregului bloc comunitar.
Urmărește RomâniaLiberă pe Twitter, Facebook și Google News!