7.5 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCosmin Marinescu: Dincolo de crizele multiple, trebuie să gândim cum vrem să...

Cosmin Marinescu: Dincolo de crizele multiple, trebuie să gândim cum vrem să arate România în anii următori

Deși societatea este preocupată mai ales de “crizele multiple”, atenția ar trebui să se îndrepte spre modul cum dorim să arate România în următorii ani, consideră Cosmin Marinescu, profesor universitar și consilier prezidențial.

“Consider că este momentul să încercăm să privim dincolo de paradigma actuală a crizelor multiple și să începem să prefigurăm, de o manieră concretă și pragmatică, felul în care ne dorim să arate parcursul economic și social al României în anii următori”, precizează Cosmin Marinescu.

Consilierul prezidențial face această subliniere într-o postare pe internet, în urma participării sale la Forumul Forbes 2022. Acesta a reprezentat “un eveniment important pentru comunitatea financiară și de afaceri, într-un context macroeconomic și de securitate complicat, dominat încă de incertitudini, dezechilibre și provocări majore în planul politicilor economice, date fiind povara crizei energetice, inflația și dezechilibrele externe”, explică profesorul Cosmin Marinescu.

În opinia acestuia, eforturile și măsurile punctuale dedicate depășirii acestei perioade critice trebuie să fie “însoțite de proiecții ambițioase, axate pe stimularea mediului privat, valorificarea avantajelor competitive și mai buna utilizare a resurselor locale și naționale”.

Pe plan internațional, semnalele de anul trecut, privind o revenire economică după pandemie, au fost anulate de efectele războiului din Ucraina.

“Organismele internaționale confirmă fragilitatea economiei mondiale, a cărei creștere se va situa în 2022 în jurul a 3%, conform estimărilor Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale”, precizează Cosmin Marinescu. În cazul UE, creșterea econonomică va fi și mai modestă. Ea este estimată la doar 2,7% la nivelul întregului bloc comunitar.

Urmărește RomâniaLiberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sondaj Avangarde: 53% dintre români – de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu localele

Peste jumătate dintre români - 53% - se declară de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale, potrivit unei cercetări sociologice...

Cum va schimba metaversul mediile sociale pentru români

Progresul tehnologic care a luat amploare cu o rapiditate impresionantă în ultimii ani a condus către apariția de noi instrumente menite să ne ajute...

Ciolacu: Propunerea mea este ca lista la europarlamentare să fie deschisă de o femeie independentă de PSD şi PNL

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că propune ca lista pentru alegerile europarlamentare să fie deschisă de o femeie care să nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă