1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăComisia Europeană a salvat de la faliment Complexul Energetic Oltenia

Comisia Europeană a salvat de la faliment Complexul Energetic Oltenia

Comisia Europeană a salvat de la faliment Complexul Energetic Oltenia, prin decizia de a aproba modernizarea acestuia.

Complexul Energetic Oltenia salută decizia Comisiei Europene de a aproba ajutorul de restructurare de până la 2,66 miliarde de euro (13,15 miliarde lei) prin care se asigură revitalizarea și viabilitatea pe termen lung a CEO. Comisia Europeană a anunțat această decizie la 26 ianuarie 2022.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) este una dintre companiile cheie ale Sistemului Energetic Național.

„Decizia Comisiei Europene înseamnă salvarea și, în același timp, modernizarea Complexului Energetic Oltenia. Este vestea pe care o așteptam și un succes atât al companiei, cât și al României. Avem un Plan de Restructurare și Decarbonare aliniat politicilor europene pentru mediu, la care am lucrat intens în ultimii ani și care, iată, este validat și acceptat de Bruxelles. Doresc să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes – echipa CE Oltenia, Consiliul de Supraveghere al CEO, firmele de consultanța PricewaterhouseCoopers si Energobit, reprezentanți ai Ministerelor Energiei, Finanțelor, Consiliului Concurenței și ai Fondului Proprietatea. Este un proiect comun a cărui reușită este esențială pentru independența energetică a României. Dialogul permanent cu Comisia Europeană și dezbaterile constructive pentru găsirea de soluții viabile ne-au adus în acest punct important din care putem construi un viitor sustenabil pentru CE Oltenia”, a declarat Daniel Burlan, președintele Directoratului CE Oltenia.

De la momentul deschiderii investigatiei aprofundate de către Comisia Europeană, în februarie 2021, au fost aduse modificări și îmbunătățiri semnificative Planului de Restructurare notificat în decembrie 2020. În mod special, au fost propuse instrumente financiare care să asigure o remunerare corespunzătoare pentru ajutorul statului român în favoarea CE Oltenia. Criteriul de adecvanță a ajutorului de stat a fost astfel îndeplinit.

Totodată, Comisia a considerat că ajutorul este proporțional. Contribuția proprie a societății și a investitorilor de pe piață la costurile de restructurare preconizate a depășit 30 la sută din costurile restructurării (1,24 miliarde EUR). Jumătate din această contribuție reprezintă „noi finanțări din partea unor investitori privați și a unor instituții financiare, acordate în condiții de piață”, anunță conducerea CEO.

Comisia Europeană a apreciat și măsurile compensatorii gândite pentru a limita potențialele denaturări ale concurenței generate de ajutor. Comisia confirmă că ajutorul de restructurare va sprijini decarbonizarea producției de energie electrică în România. Decarbonizarea este un obiectiv stabilit în Pactul verde european și în normele de mediu ale UE.

„Unda verde a Comisiei Europene este foarte importantă și pentru că ne permite acum să accesăm Fondul de Modernizare. Este vorba despre circa 895 de milioane de euro care vor finanța centralele pe gaz de la Turceni și Ișalnița și cele 8 parcuri fotovoltaice. Sincronizarea deciziei favorabile a Comisiei Europene cu procesele care vor conduce la tranzacții de parteneriere, finanțare bancară și din Fondul de Modernizare a fost elementul fundamental pentru reușită, fapt care ne bucură și ne obligă totodată”, a mai spus Daniel Burlan.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Crin Antonescu va fi candidatul comun al Coaliției la prezidențiale

Crin Antonescu va fi susținut de PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților la funcția de președinte al României Crin Antonescu va fi candidatul susţinut de...
Ultima oră
Pe aceeași temă