5.6 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăEconomieDeficitul de forță de muncă din industrii cheie amenință ritmul de redresare...

Deficitul de forță de muncă din industrii cheie amenință ritmul de redresare economică

Ritmul de redresare economică a fost impresionant până acum, în ciuda problemelor din lanțurile de aprovizionare și a creșterii prețurilor la materiile prime, însă în ultimele luni lipsa forței de muncă începe să perturbe și ea activitatea economică.

Pe măsură ce campaniile de vaccinare au ajutat la redeschiderea economiilor afectate de pandemie, a reaparut nevoia de a angaja oameni. Alain Dehaze, directorul general al grupului Adecco, a avertizat săptămâna trecută că există „enclave de penurie de talente și inflație salarială” pe piețele pe care operează Adecco. Grupul Adecco este una dintre cele mai mari companii din lume specializate în plasarea de personal temporar și permanent.

Această penurie de resurse umane a devenit foarte vizibilă în Marea Britanie, unde a apărut o lipsă de șoferi de camion, afectând transportul de mărfuri. „Există un deficit enorm de șoferi de vehicule grele de marfă pe care îl estimăm între 85.000 și 100.000”, a declarat Richard Burnett, directorul executiv al Asociației britanice de transport rutier de mărfuri. Această criză este rezultatul unei combinații între Covid-19, Brexit și nevoi nesoluționate de dinainte de pandemie.

Într-o analiză din 2019 a ocupațiilor deficitare și excedentare realizată de Eurostat, șoferii de camioane sunt pe primul loc în categoria deficitară. Doi ani mai târziu, Brexit a reușit să alunge șoferii est-europeni din Marea Britanie, adâncind deficitul care amenință acum toate lanțurile de distribuție. Ca și cum situația șoferilor de camion nu ar fi fost suficient de gravă, au apărut informații privind deficitul de forță de muncă în agricultură, descriind perspectiva sumbră a rafturilor goale din raioanele de legume și fructe. În lipsa unui număr suficient de oameni care să adune recolta, fermierii sunt nevoiți să lase culturi întregi să putrezească pe câmp.

Redresarea rapidă a economiei europene a făcut, de asemenea, ca rata șomajului din România, din luna iunie, să scadă la 5,2%, nivelul de dinaintea pandemiei, generând aceeași piață deficitară a muncii precum cea de la începutul anului 2020.

În zona euro, rata șomajului se situa la 7,7% în iunie 2021, cu cea mai mare cifră, 15,1% înregistrându-se în Grecia și Spania, două țări dependente de turism. Ambele țări se află acum pe lista roșie a României din cauza creșterii numărului de infecții cu noua variantă delta a Covid 19. Un efect nedorit al acestei situații ar putea fi necesitatea de a plasa în carantină timp de două săptămâni persoanele nevaccinate care se întorc din vacanță din aceste două țări, amplificand problemele cu lipsa forței de muncă.

În ciuda problemelor, optimismul privind redresarea economică este ridicat, indicatorul referitor la sentimentul economic (ESI) crescând în iulie 2021, pentru a șasea oară consecutiv, atât în Uniunea Europeană per ansamblu (+0,9 puncte), cât și în zona euro (+1,1 puncte). Nivelul actual al acestuia este cel mai ridicat înregistrat din 1985 încoace. Comparativ cu lunile trecute, ultima sa îmbunătățire a fost însă mai slabă, Comisia Europeană sugerând că indicatorul se apropie de punctul său maxim.

Creșterea recentă a numărului cazurilor de Covid ar putea începe să atenueze optimismul din Europa și Statele Unite, arătând că bătălia împotriva pandemiei nu este câștigată încă. Rezerva Federală a SUA a avertizat miercurea trecută că „traiectoria economiei continuă să depindă de evoluția virusului”. Piețele așteaptă publicarea raportului privind piața muncii, vineri, pentru a vedea dacă prognoza de 900.000 de noi locuri de muncă din Statele Unite va fi depășită, la fel ca luna trecută, semnalând o revenire a nivelului forței de muncă americane mai aproape de cifrele de dinaintea pandemiei.

Cele mai citite

Românii, cuceriți de magia edițiilor limitate: 7 din 10 aleg produse tematice de Crăciun

Studiul arată că peste 60% dintre români percep brandurile care lansează ediții tematice de Sărbători, ca fiind mai atrăgătoare Produsele în ediție limitată, lansate cu...

Românii, cuceriți de magia edițiilor limitate: 7 din 10 aleg produse tematice de Crăciun

Studiul arată că peste 60% dintre români percep brandurile care lansează ediții tematice de Sărbători, ca fiind mai atrăgătoare Produsele în ediție limitată, lansate cu...

Campionatul european de handbal feminin-EHF EURO 2024: România-Serbia 27-25. România s-a calificat în grupele principale

Naţionala României s-a calificat în grupele principale ale Campionatului European de handbal feminin - EHF EURO 2024, care are loc în Austria, Ungaria...
Ultima oră
Pe aceeași temă