13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieDatoriile CET-urilor pot lăsa românii fără apă caldă

Datoriile CET-urilor pot lăsa românii fără apă caldă

Producătorul de gaze controlat de stat emisese un ultimatum pentru 31 august pentru ca Elcen să achite prima rată dintr-o datorie mai mare, de 16 milioane de lei, reeșalonată de comun acord.

„Menţionăm că pe tot parcursul derulării contractului, Electrocentrale Constanţa a înregistrat datorii restante şi reeşalonate de circa 16 milioane lei. În urma reeşalonării acestor datorii pe o perioadă de 9 luni începând cu luna august 2018 – aprilie 2019, suma de plată către ROMGAZ aferentă primei rate din Convenţia de eşalonare se cifrează la 985.000 lei, cu termen de scadenţă 31 august 2018“, spuneau reprezentanţii ROMGAZ, la jumătatea lunii august.

 Romgaz a revenit cu un avertisment în ultimele zile ale lunii trecute, în care se preciza că banii cuveniți nu au fost virați și că singura soluție, dacă situația rămâne așa, este sistarea gazelor începând cu 1 septembrie. Dar Elcen a plătit, în ultimul moment și, cel puțin deocamdată, situația este rezolvată.

Furnizorul de gaze a efectuat, începând cu data de 1 octombrie 2017 în baza contractului încheiat cu Electrocentrale Constanţa, livrări de gaze naturale în conformitate cu solicitările Electrocentrale Constanţa. Electrocentrale Constanţa a notificat Romgaz SA că, din cauza problemelor financiare cu care se confruntă nu poate să-şi onoreze obligaţiile prevăzute în Convenţia de eşalonare agreată.

„Ca urmare, precizăm că neonorarea la plată a primei rate a reeşalonării negociate dată fiind situaţia financiară precară invocată în adresa transmisă către ROMGAZ va conduce inevitabil şi la neplata consumului pentru luna septembrie a anului curent (consum estimat la circa 87.000 lei pe zi). Din toate aceste considerente, ROMGAZ se vede obligat să recurgă la măsura de a sista alimentarea cu gaze naturale“, se arăta într-un comunicat al producătorului de gaze.

 

Probleme și la București

Problema de la Constanța nu este singura a Romgaz, în ceea ce privește recuperarea de datorii de la clienți – producători de agent termic. Compania medieșeană are mulți bani de recuperat de la ELCEN București, în insolvență, iar, acum doi ani, Bucureștiul a fost la un pas să rămână fără apă caldă și căldură.

La începutul lui 2016, Elcen era somată de urgență să plătească 6 milioane de lei din cele peste 400 de milioane datorate Romgaz. A urmat un război al declarațiilor și intervențiilor mai multor instituții guvernamentale și locale și, într-un final, o soluțíe de compromis a fost găsită pentru ca ELCEN să continue să primească gaze. 

În octombrie 2016, Primăria Capitalei, RADET, ELCEN și Romgaz au semnat o convenție care prevedea că PMB va plăti direct în conturile Romgaz suma totală de 417,005 milioane lei, reprezentând contravaloarea cantității de gaze estimată ca necesară ELCEN pentru a livra agent termic către RADET iarna aceasta, în perioada octombrie 2016 – martie 2017 inclusiv.

Problema era însă că plățile efectuate de primărie direct în contul Romgaz acopereau doar circa 50% din necesarul de gaze al Elcen. Cealaltă jumătate trebuia achitată în avans de către ELCEN, în condițiile în care producătorul de energie își încasa facturile pentru agentul termic livrat RADET la 60 de zile.

Din același motiv, ELCEN se confrunta cu dificultăți și în respectarea termenelor de plată din contractele cu transportatorul Transgaz și distribuitorul Distrigaz Sud Rețele, toate acestea afectând grav fluxurile de numerar ale companiei. S-a găsit astfel soluția gajării în favoarea Romgaz a termocentralei Grozăvești.

De precizat, la rândul său, Elcen avea de recuperat 1,6 miliarde de lei de la RADET, un cerc vicios al datoriilor din care nu puteau ieși bucureștenii. Și în octombrie anul trecut s-a semnat o convenție similară, prin care PMB s-a angajat să plătească direct către Romgaz contravaloarea gazelor livrate ELCEN pentru încălzirea populației din Capitală în iarna aceasta, estimată la 466,8 milioane lei.

Norocul bucureștenilor este că, în vară, într-un alt proces, Tribunalul București a decis că ELCEN are statut de consumator captiv în raport cu furnizorul de gaze Romgaz, iar în consecință, potrivit Legii insolvenței, Romgaz are obligația de a accepta plata la 90 de zile de la emitere a facturilor emise ELCEN pentru gazele consumate și de a nu întrerupe sau refuza temporar furnizarea. De asemenea, instanța a ridicat gajul pe care Romgaz îl instituise pe centrala termică Grozăvești, în contul acelorași datorii înregistrate de Elcen.

Contractele dintre Elcen și Romgaz au fost modificate ulterior în toamnă, prin acte adiționale, pentru a reflecta această decizie a instanței, astfel că producătorul de energie termică nu mai este obligat să aleagă între a plăti în avans gazele de la Romgaz și a ipoteca CET Grozăvești. Distrigaz Sud Rețele, concesionarul rețelei de distribuție a gazelor naturale din capitală, a contestat la tribunal ipotecarea CET Grozăvești în favoarea Romgaz cu argumentul că, în acest fel, producătorul de gaze naturale, în calitate de creditor al ELCEN, este avantajat în mod incorect în raport cu ceilalți creditori ai companiei.

În prezent, Elcen este cu plata la zi, și în avans, a gazelor livrate de către Romgaz. Rămâne însă povara datoriilor acumulate în timp. Dacă ELCEN și RADET vor fuziona în Compania Municipală Energetica, așa cum vrea primarul Gabriela Firea, este neclar ce se va întâmpla cu datoriile către Romgaz. Într-o hotărâre de Consiliu General, a fost votată acordarea de 1,2 miliarde de lei către Compania Energetica, care va reuni RADET și Elcen, în principal pentru plata datoriilor. Numai că această sumă nu acoperă decât 50% din ceea ce datorează cele două entități. Nu se știe ce se întâmplă cu restul datoriilor.

Romgaz este cel mai mare producător de gaze al României, Elcen București este cel mai mare furnizor de agent termic din țară.  

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă