Dinamica construcţiilor bugetare din Bulgaria şi Croaţia a ajutat la intrarea acestor state în Mecanismul Cursurilor de Schimb 2 (MCS-2 sau ERM-2).
Veniturile lor bugetare şi fiscale sunt considerabil mai mari decât în România, susţine Daniel Dăianu, consilier al guvernatorului BNR şi preşedinte al Consiliului Fiscal.
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că monedele naţionale din Bulgaria (leva, leul bulgăresc) şi Croaţia (kuna) au fost admise în MCS-2.
În ERM-2 se stă cel puţin doi ani. În cazul Bulgariei, aranjamentul de consiliu monetar poate fi menţinut până la aderarea efectivă la Zona Euro. Bulgaria a făcut cererea de intrare în 2018, Croaţia un an mai târziu.
Analistul economic Sorin Dinu a remarcat pentru România liberă stăruinţa cu care parlamentul de la Zagreb a insistat, în relaţia cu banca centrală croată, pentru îndeplinirea condiţiilor de aderare la Zona Euro.
Dinu a explicat că, în timp ce Sofia era un caz cunoscut, Zagrebul e adevărata revelaţie a momentului. Revenind, Dăianu detaliază că „dinamica construcţiilor bugetare în cele două ţări a ajutat intrarea în MCS-2.
Veniturile lor bugetare şi fiscale sunt considerabil mai mari decât în România. Veniturile fiscale în Bulgaria au fost de circa 30% din PIB şi în Croaţia de circa 37% din PIB, în 2019”, în timp ce nivelul din România e în jur de 27% din PIB – printre cele mai scăzute în UE.
România, din nou coada Europei
“La noi nu numai că veniturile fiscale sunt foarte joase, dar s-a şi procedat la o suită de scăderi de impozite şi taxe când se profilau creşteri de salarii, pentru a atenua emigraţia.
S-a ignorat impactul asupra echilibrului bugetar. Înţelept ar fi fost să se procedeze la măsuri de creştere a veniturilor fiscale/bugetare”, scrie Daniel Dăianu, într-o opinie de pe site-ul BNR.
O temă de meditaţie, spune Dăianu, este că după anul 2010 Bulgaria şi Croaţia au devenit exportatori neţi de capital, repetând cumva experienţa unor economii asiatice, după criza din anii 1997 – 1998.
Potrivit acestuia, Bulgaria şi Croaţia au intrat în ERM-2 şi este de văzut cât timp vor funcţiona în acest regim.