14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieCum ar putea să facă rost România de 100 de miliarde de...

Cum ar putea să facă rost România de 100 de miliarde de lei

Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, Iancu Guda, susţine că România ar putea face rost de 100 de miliarde de euro “din propria ogradă”, în cinci ani.

Cum? Prin îmbunătăţirea colectării veniturilor publice şi reducerea aparatului public. Cu aceste resurse se pot finanţa proiecte din Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică.

“Dacă ne uităm ce se întâmplă în jurul nostru şi reuşim performanţa colectării veniturilor publice la nivelul celor din Bulgaria de exemplu, cu o pondere de 38% venituri publice în PIB, iar noi avem 31%, vedem că pierdem în fiecare an cam 70 de miliarde de lei”, spune Guda.

Cazul bulgăresc e însă diferit de cel românesc: în 1997, Bulgaria a intrat în faliment. De atunci, leul bulgăresc (leva) este sub consiliu monetar, deci legat cu paritate fixă, întâi la marca germană, apoi la moneda euro.

Ţara e condusă de facto de germani, iar Fiscul reorganizat complet de mulţi ani. Aşa se poate face colectarea aceasta, dorită de Guda, în timp ce ordonanţa de reorganizare a Fiscului, avansată de Florin Cîţu, a fost respinsă de Legislativ pe 27 februarie.

“Dacă reducem şi aparatul public cu 25%, ca să avem aceeaşi dimensionare, raportat la sectorul privat şi nivelul populaţiei, precum în Bulgaria, mai obţinem încă 25 de miliarde de lei pe an”, mai spune Iancu Guda.

Aşa este, dar în România reală o astfel de măsură dură, realizată acum, ar avea un efect electoral dramatic. Este evident de ce nu e luată de Cabinetul Orban.

 

Gradual

Expertul spune că această colectare a banilor “nu se va putea din prima, de la anul, aşa că doar gradual, dacă reuşim să ajungem la performanţa Bulgariei, de 38% venituri publice din PIB până în 2025, de la 31% acum, gradual, an cu an, câte 1-2 puncte procentuale, şi pe măsură ce modernizăm aparatul public se reduce administraţia publică, facem rost de cel puţin 250 de miliarde de lei”.

“Este penibil”, a explicat Guda, “noi am rămas repetenţi de trei decenii, nu mai luăm nota 5, suntem repetenţi, ultimii din UE la colectarea veniturilor publice şi suntem cei mai buni din clasă la economia subterană”.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă