4.7 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăEconomieComunicat de presa Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România

Comunicat de presa Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România

București, 30 ianuarie 2018 – PRIMER: “Solicităm Coaliției de Guvernare PSD-ALDE și Guvernului Dăncilă să introducă în Programul de Guvernare măsuri de politici industriale menite să stimuleze fabricarea de medicamente în România, pentru a stopa declinul acestei ramuri economice și a reduce dependența de importuri.”

 

PRIMER – Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România – care reunește 16 situri de fabricație din țară – consideră că singurul mod prin care se poate asigura un acces neîngrădit al populației la medicamentele esențiale îl reprezintă elaborarea de politici și programe publice care să stimuleze investițiile în domeniul manufacturii de medicamente pe teritoriul țării.

“Politicile publice din domeniul medicamentului de după 2015, elaborate în afara oricărui dialog cu producătorii de medicamente din România, au făcut imposibilă continuarea investițiilor în situri noi de fabricație precum și în extinderea celor existente”, a comentat Dragoș Damian Director Executiv PRIMER. “Astfel, a) politica discriminatorie de prețuri, care impune standarde duble pentru medicamentele generice, b) “taxa clawback” care s-a dublat în ultimii 2 ani și care generează o dubla impozitare a industriei farmaceutice, c) absența unor stimulente financiare pentru achiziția specifică de echipamente industriale și d) lipsa oricărei diplomații economice pentru exportul de medicamente –  reprezintă doar câteva obstacole în calea dezvoltării fabricilor de medicamente din România” a completat reprezentantul PRIMER.

 

 

Producătorii de medicamente care au fabrici in România, indiferent de capital, au plătit în ultimii 5 ani sute de milioane de lei în contul “taxei clawback”, în loc să investească în extinderea și modernizarea capacităților de producție, în transferuri tehnologice de produse noi și în angajarea mai multor specialiști în cercetare și dezvoltare. “Pentru a da un exemplu asupra impactului negativ al politicilor publice din domeniul manufacturii de medicamente din România, este suficient să arătăm că în 2006 se fabricau în România pentru desfacere pe piața internă 314 milioane de cutii de medicamente, în vreme ce în 2016 se fabricau doar 190 de milioane, o scădere de 40% în 10 ani. Orice încercare din ultimul an de a demonstra Ministrului Sănătații și Ministrului Finanțelor Publice că fabricile de medicamente din România pierd din competitivitate, în special datorită “taxei clawback”, a fost sortită eșecului”, a arătat reprezentantul PRIMER.

PRIMER consideră că în capitolul vizând măsurile economice și politicile industriale din Programul de Guvernare 2018-2020 trebuie să fie cuprinse prevederi concrete și specifice referitoare la industria de medicamente privind modalități de a reduce fiscalitatea și de a stimula transferul de unități de producție, tehnologie și facilități de cercetare-dezvoltare către România. Aceste măsuri, dacă sunt implementate imediat, vor face în așa fel încât după 2020 să nu mai vorbim despre crize de medicamente, despre medicamente aduse de bolnavi din alte țări și despre închideri de fabrici de medicamente.

 

Din PRIMER fac parte cele mai importante 16 fabrici de medicamente din țară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, GEDEON-RICHTER, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, ZENTIVA, TERAPIA-SUN PHARMA, VIM SPECTRUM.

 

Cele mai citite

Exporturile de Săniuța către Rusia, așteptate să crească. Mulți ruși nu pot sta pe schiuri cum vrea Putin

Ilustrație: Marian Avramescu Exporturile de votcă Săniuța către Federația Rusă sunt așteptate să crească spectaculos, după ultimele doleanțe exprimate public de liderul de la...

Un fotbalist din „Generatia de Aur”, șantajat cu un clip video

Un fotbalist cunoscut din „Generatia de Aur”, Ioan Ovidiu Sabău, a fost șantajat cu un clip video „compromițător” în care apare fiica lui....
Ultima oră
Pe aceeași temă