17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieCompaniile cu datorii la buget mai au trei zile pentru amnistia fiscală

Companiile cu datorii la buget mai au trei zile pentru amnistia fiscală

Acordarea facilităților fiscale prin OG 6 pentru datoriile bugetare poate fi combinată cu succes cu procedura concordatului preventiv, care abordează datoriile față de ceilalți creditori, din mediul privat, pentru o restructurare completă a afacerii, arată o analiză a CITR.

Aplicarea concomitentă sau armonizată a celor două prevederi poate duce la salvarea a 2.600 de companii în dificultate din România, iar în cazul companiilor vizate care nu depun cererea de accesare a facilităților fiscale prevăzute prin OG 6, ANAF analizează situația și poate solicită insolvența.

„Crearea și implementarea unui plan de restructurare care să acopere atât activitatea financiară, cât și cea operațională, este instrumentul de baza al acestui act normativ.

Impactul în economie ar crește dacă beneficiile ordonanței ar putea fi extinse și către companiile cu probleme care nu înregistrează EBITDA pozitiv și care au datorii și la alți creditori. În același timp, aplicarea combinată a prevederilor amnistiei fiscale și a concordatului preventiv poate fi o soluție completă pentru restructurarea completă a afacerii.

Astfel, prin OG 6 se poate realiza restructurarea datoriilor bugetare, iar prin negocierea specifică concordatului preventiv se poate realiza restructurarea datoriilor avute la ceilalți creditori”, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR, conform Financiarul.

OG 6/2019 prevede anularea tuturor accesoriilor (dobânzi și penalități de întârziere la plată) datorate pentru obligațiile bugetare principale la dată de 31.12.2018; posibilitatea anulării a până la 50% din obligațiile principale datorate la dată de 31.12.2018, condiționată de achitarea a până la 15 % din obligațiile principale restante la dată de 31.12.2018, de concluziile testului creditorului privat și de achitarea integrală a obligațiilor rămase de achitat anterior depunerii cererii de restructurare datorate pentru anul 2019; eșalonarea obligațiilor principale ce urmează a se achita după restructurare, pe parcursul a șapte ani, primul an putând fi un an de grație.

Beneficiile noi aduse prin modificarea OG 6/2019 sunt neînceperea sau suspendarea executărilor silite instituite de către ANAF, încă de la dată depunerii notificării privind intenția de aplicare a OG 6, iar companiile care participa la proceduri de achiziții publice nu pot fi excluse de la procedura de atribuire dacă a depus notificarea privind intenția de restructurare a obligațiilor bugetare.

Efectul este deblocarea activității companiilor și le încurajează redresarea, dând posibilitatea câștigării de licitații pe procedura de achiziții publice.

 

Cele mai citite

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă